Следвайте ни

"Има такъв народ" показа проектокабинета и на ДБ

viber icon

Срещата между "Има такъв народ" (ИТН) и  представители на "Демократична България" (ДБ) е втората от днес, на която ИТН предложи проектокабинета си. ДБ беше представена зам.-председателите на парламентарната група на десните ДБ - Владислав Панев и Цецка Бачкова, съпредседателите на коалицията, сред които Христо Иванов, не дойдоха. Все още не е ясно дали това е знак, че няма да подкрепят правителството.

"Г-н Христо Иванов е ангажиран и ни е упълномощил да го представляваме като негови заместници, не значи бойкот на преговорите", увериха Панев и Бачкова.

"Рано е да се каже дали ще подкрепим кабинета, ще имаме заседание на парламентарната група. Ще обсъдим всички плюсове и минуси, и имена, и приоритети. Нека да не обсъждаме сега имена. Според мен е възможно да претърпи промени кабинетът", каза още Панев в отговор на въпроси за конкретни министри, чиито имена вече изтекоха неофициално в медиите.

Той потвърди единствено, че Петър Илиев, който беше спряган за премиер, отново е предложен за министър - този път не на правосъдието, както в първия в проектокабинет, а на вътрешните работи. Христо Иванов вече заяви, че са се обявили против кандидатурата на Илиев, за когото излезе информация, че е използвал десетки страници от труд на доц. Наталия Киселова за своя книга.

Той уточни, че основните приоритети, заявени от ИТН, са съдебна реформа, образование и социална политика. Разговорите ще продължат по ресори.

"Не мисля, че сме изравяли някакви томахавки, така че да ги заравяме. Ако имаме достатъчни аргументи, да подкрепим такова правителство, но не мисля, че шансовете са повече от 50% на този етап, имаме още много теми за доизчистване", каза още Панев.

Бачева добави, че за споразумение не са говорили.

По-рано от формацията на Слави Трифонов разговаряха с "Изправи се БГ! Ние идваме!". След кратката среща Мая Манолова заяви лаконично:

"Чухме имената за кандидатите за министри, ще ги обсъдим в парламентарната група".

На въпрос кога ще решат дали ще дадат подкрепата си, тя отговори само, че ще е преди завършването на парламентарната процедура. Според неофициални източници от ИТН не са предложили и на тях споразумение.

По-късно днес предстои среща и с БСП. Както е известно, този път покана нямаше и към ДПС, освен към ГЕРБ.

Очаквайте подробности!

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?