Следвайте ни

Има ли у нас консерви с риба тон и метални парчета, като в Хърватия

viber icon

България не е сред нотифицираните страни за консервираната риба тон, с възможно наличие на метални парчета в съдържанието. Към днешна дата, 13.08.2021 г., няма данни количества от засегнатата партида да са разпространени в българската търговска мрежа, съобщават от агенцията.

Министерство на земеделието в Хърватия изтегли от продажба партида на италианската марка „Рио Маре“ в зехтин в опаковка от 80 грама, поради възможност за наличието на метални парчета в съдържанието, съобщава местният вестник „Вечерний лист“.

Информация за изтеглянето има и на сайта на вносителя на консервите. По информация на министерството партидата е L21127, най-добра до 31/12/2025.

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), като компетентен орган по отношение на безопасността на храните в Република България, оперира в Мрежата на Европейската комисия (ЕК) за предупреждение и сътрудничество.

Мрежата представлява официален инструмент в ЕС, където се идентифицират и проследяват храни, които биха могли да носят здравен риск при консумация от човека.

Няма непосредствен риск за българските потребители. БАБХ продължава да следи развитието на ситуацията.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?