Следвайте ни

Има ли руска намеса при взривяването на оръжия и боеприпаси у нас

viber icon

По време на разследване, касаещо националната сигурност на страната, са установени 6-има руски граждани, пребивавали в България около датите на 4 взрива на оръжия и боеприпаси в България, които са били предназначени за износ за Грузия и Украйна. Датите са съвпаднали с покушението на Емилиян Гебрев, това стана ясно по време брифинг на Специализирана прокуратура и ДАНС преди минути.

Изводът, които са направили компетентните органи, е че целта на действията на руските граждани е била пресичане на доставките на специалната продукция за Грузия и Украйна.

При четирите произшествия се наблюдават сходства, които в същото време ги отличават от останалите случаи на взривове на складове, през същия период, сочи експертиза на СОБТ. И при четирите случая при изследване на местопроизшествията на са установени конкретни причини, довели до взривовете“, каза говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Каква е връзката с Емилиян Гебрев?

„От получена информация, по линия на международно сътрудничество, както и незабавната координация и действия на ДАНС, може да се направи обосновано предположение за взаимовръзка между взривовете, настъпили на територията на Република Българи, опитите за отравяне на трима български граждани и извършването на тежки престъпления на териториите на чужди държави“, обясни Милева, цитирана от БТВ.

Тя припомни че за опит за умишлено умъртвяване на трима български граждани (б.р. сред които Емилиян Гебрев и сина му) за обвиняеми са привлечени трима руски граждани, които по данни на службите за сигурност – вероятно имат принадлежност към Главното разузнавателно управление на Руската федерация (ГРУ).

„В хода на разследването е установено, че шестима руски граждани са пребивавали на територията на Република България около датите на взривовете и около датите за опитите за покушението на Емилиян Гебрев. От така събраните до момента доказателства с висока степен на достоверност се налага изводът, че целта на действията на руските граждани е била пресичане на доставките на специалната продукция за Грузия и Украйна. (...) Използват се механизмите по линия на международно правно сътрудничество с Чешката република с оглед установяване на връзка между образуваното досъдебното производство на територията на Република България и провежданото разследване в Чешката република по повод взривени и унищожени складове за боеприпаси през октомври 2014 г. в Чехия, където се е съхранявала и продукция на търговското дружество ЕМКО“, каза говорителят на главният прокурор. 

От спецпрокуратурата уточниха, че разкриват подробности по разследването заради високия медиен интерес по темата през последните дни.

„Като главен прокурор аз съм висш административен ръководител, подобно на председателя на Върховния касационен съд г-Панов и председателя на Върховния административен сън г-н Чолаков и не мога да давам указания, и да се меся в работата на отделните магистрати. Но аз съм тук, за да ги окуража, в частност колегите от Специализраната прокуратура и ДАНС“, каза обвинител №1 Иван Гешев.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (6)

Мутра

Мутра

28.04.2021 | 18:46

Кескета си пази поста, и майка си ще предаде само и само да не го свалят, него и другата мутра Бойко.

Отговори
4 3
Мутата

Мутата

28.04.2021 | 16:25

Вчера ср получи взрив - пръднах. Виновни са руснаците и лично Путин. Слдващия път ще се изсера в къскета.

Отговори
3 5
Насраалла

Насраалла

28.04.2021 | 16:31

Изобщо не са виновни руснаците за това, че си пръднал! Ако те пръднат, тогава ще са виновни, че ти си се н@ср@л! Като по бай ти Тошово време...

Отговори
3 2
Ушанков

Ушанков

28.04.2021 | 16:12

Няма начин да има руска намеса във взривовете! Чепига, Мишкин, Боширов § компания са идвали да се любуват на красивата природа и катедралите в Иганово, Сопот, Казанлък и Горни Лом!

Отговори
3 2
Каскетов

Каскетов

28.04.2021 | 15:10

Ако каже Бай Дънчо от Хамериката чи има значи има Нашите имат тикви на раменете си където да си слагат каскетите и не трябва да мислят Опорките се спущат от Фашистон и нащите тикви изпълняват

Отговори
5 5
2+2

2+2

28.04.2021 | 14:47

За международно издирване с червена бюлетина за тероризъм

Отговори
3 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?