Следвайте ни

Има ли място за тревога? Над 1000 съобщиха за нежелани реакции след ваксина у нас

viber icon

Над 1000 съобщения за нежелани реакции на различни ваксини у нас са регистрирани до момента. Повечето са сред описаните в кратките характеристики на препаратите.

Съобщенията в последните дни за възникнали тежки състояния след ваксинация изостриха сетивата, но според топ експертите в Европа и света няма причини за безпокойство, съобщава БТВ. Предварителните данни показват, че няма връзка между тях и имунизацията.

У нас за нежеланите реакции, които будят съмнение за последствие от ваксините, трябва да съобщят самите хора и медицинските специалисти чрез попълване на специален формуляр. Той се изпраща онлайн до Агенцията по лекарствата, а оттам се свързват обратно с всеки подал информация. Тя може да се съобщи и чрез обаждане на телефон 02/8903417.

В агенцията правят оценка на съобщенията, като по-сериозните минават през специална комисия. Случаите задължително се подават и в Европейската агенция по лекарствата.

За да преценят дали дадено влошено състояние има връзка с ваксината, експертите вземат предвид колко време е минало от поставянето й, дали човекът има заболявания, които биха могли да причинят състоянието, и какви лекарства приема. Сравнява се честотата на възникване на подобни проблеми в населението и в групата на имунизираните. За целта се ползва математически модел.

Председателят на Българското научно дружество по фармация проф. Георги Момеков обяснява: "Когато лекарството вече е разрешено и се поставя на големи популации, е ясно, че ще настъпят редки събития, които за да обвържем причинно-следствено, трябва да направим много сериозен анализ."

Към момента около 17 млн. души в ЕС и Великобритания са ваксинирани с продукта на "Астра Зенека". Компанията твърди, че няма повишен риск от влошено кръвосъсирване в нито една възрастова група, пол, партида, държава. Съобщеният брой случаи е по-малък от този, който би възникнал в неваксинирана група от население с численост 17 млн. човека.

Проф Момеков съветва да се следят данните от световните експертни панели, защото мненията там са формулирани от експерти, които комулативно имат стотици хиляди години опит с провеждане на проучвания.

Д-р Стоян Момев, който работи в интензивно отделение в немска болница, казва, че е нормално при милиони ваксинирани да се получат събития, които биха се развили и без ваксината. "Така или иначе, много от ваксинираните ще получат инсулт, инфаркт, белодробна тромбоемболия. Ваксината няма нищо общо с това, ако някой бъде блъснат от автомобил на излизане от ваксинационния център. Това са случайни събития", добавя той.

Комитетът по безопасност към Европейската агенция по лекарствата продължава и тази седмица да разглежда случаите с нежелани реакции при ваксинирани с продукта на Оксфорд - "Астра Зенека".

Още от категорията

Виж всички

Коментари (12)

135

135

16.03.2021 | 15:02

Англичанка,ти да не си неграмотна? Като те гледам как пишеш, май си видяла Острова само на снимка. А относно д.ухането,то явно е твоята професия!

Отговори
2 1
В НОЩа се пребивават вещиците

В НОЩа се пребивават вещиците

16.03.2021 | 12:55

Допреди дни тези, които умираха от инфаркт и инсулт, ги пишеха, че умират от Ковид. Днес тези, които умират от ваксини, ги пишат, че умират от инфаркт и инсулт.

Отговори
10 4
Марица

Марица

16.03.2021 | 12:37

Добре, че е интернет да си пишем каквото си искаме и да шашкаме народа, иначе до сега всички да бяхме ваксинирани и всичко да си е дошло на мястото и всички да бичат айляк по главната.

Отговори
6 6
кой им вярва

кой им вярва

16.03.2021 | 12:08

"Компанията твърди, че няма повишен риск от влошено кръвосъсирване в нито една възрастова група, пол, партида, държава." - Тя естествено, че така ще твърди! Защото е получила милиарди за още непроизведените дози ваксини! В цяла Европа се оказа, че има подобни случаи, но до сега никой не е смеел да се обади! Защото ЕМА е разрешила.....

Отговори
11 5
ГМО продукт

ГМО продукт

16.03.2021 | 11:22

Последствията ще са след години.

Отговори
15 7
няма ли ваксини за политици

няма ли ваксини за политици

16.03.2021 | 11:21

те нещо не бързат с ваксини. А тези ГМО продукти са за простолюдието май.....

Отговори
12 4
Коментар

Коментар

16.03.2021 | 11:19

Повечето ваксини по принцип дават нежелани ефекти след поставяне. Болки, оток, температура. Просто досега това не се коментираше. А някога нямаше и интернет, където всеки да се прави на специалист.

Отговори
10 8
А стига

А стига

16.03.2021 | 10:31

Колко от ваксините са минали всички етапи на проучване? Дали пък ваксинирането не е още един етап от проучване? Това е реално убийство!

Отговори
20 9
Англичанка

Англичанка

16.03.2021 | 12:54

Тук на Осторва масовото "убийство" продължава с пълна сила. Милиони са ваксинирани вече и чакат да умрат всеки момент, но засега резултатът е нула, нито един починал. Хората дори се надяват, спряната оксвордска ваксина да бъде пренасочена само за англичани и до месец-два да се достигнат заветните 70 процента и всички да се върнем там където бяхме. Скоро ще сме пак по кръчмите и ресторантите. А вие духaйте бахора.

Отговори
5 12
Англичанин

Англичанин

16.03.2021 | 13:03

Лъжеш като циганка от ягодовите полета. Който и сайт да отвориш те опровергава.

Отговори
9 1
Доктор Хаус

Доктор Хаус

16.03.2021 | 10:24

Когато почине заразен с КОВИД, то причината е заразата, но когато почине ваксиниран, то това е събитие, което би се развило и без ваксината. Странна логика, няма що.

Отговори
26 7
Нали

Нали

16.03.2021 | 12:45

ФАКТ! До сега има починали над 11500 души от усложнения причинени от Ковид19! Прекаралите го влачат симптомите като кашлица, слабост в мускулите, разтройство и др. с месеци!!!!! В същото време има ЕДИН случай при който един човек е починал след ваксинация и НИКАКВИ доказателства, че това е заради ваксината!!!!! НИКАКВИ! Спиранто на ваксинирането с АстраЗенека е грешка предизвикана от истеричната реакция на медиите и червените тролове!

Отговори
7 11

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?