2374
Следвайте ни

Има ли драма с пенсиите заради липсващия бюджет 2022 г.? Говори Иван Нейков

viber icon

Забавянето на бюджета няма да се отрази драматично върху пенсиите. Това заяви пред БГНЕС бившият социален министър Иван Нейков.

По негови думи в бюджета за тази година са предвидени достатъчно средства и това била технически решима задача.

Големият въпрос според него е дали ще има някакви стъпки по посока на постигнатата договореност за нови промени в осигурителния модел.

Относно премахването на ТЕЛК решенията Нейков заяви, че ТЕЛК системата като цяло има нужда от дълбока и радикална промяна. По негови думи направените предложения са добри и разумни.

"Действащата система е настроена така, че нейната цел е човекът да получи пенсия за инвалидност. Системата проверява всъщност какво не може човекът. Затова огромната част от хората, които се обръщат към ТЕЛК институциите, всъщност очакват да получат възможност за доходи през пенсия за инвалидност. Във всички развити индустриални страни, включително в развитите европейски държави, системите на оценката на работоспособността са настроени точно в обратната посока. Те през цялото време търсят отговор на въпроса "Какво може човекът?" и на базата на този отговор всъщност се осигурява възможност на човека да работи", обясни Нейков.

Министерството на финансите ще трябва да отмени коледната ваканция на депутатите
Според него по този начин хората получават удовлетворение и личностна реализация, а обществото получава един пълноценен човек.

Бившият социален министър посочи, че трябва да се въведе модела на т.нар. ISF система на Световната здравна организация, която е настроена и към интересите на хората, защото подобрява тяхното състояние, и към обществото, защото не изключва десетки хиляди хора от активен живот.

По отношение на предложението за безплатни детски градини той отбеляза, че в България много обичаме илюзиите.

По негови думи думата "безплатно" е проблематична, тъй като няма нищо безплатно.

"И сиренцето в капана за мишки не е безплатно. От тази гледна точка е нонсенс да се твърди, че има безплатни детски градини. Ако се реализира тази идея, това ще означава, че от общините или републиканския бюджет ще трябва да се осигуряват средствата. А това са данъците на родителите, на бабите, на дядовците и на цялото общество, така че изобщо не можем да говорим за нещо безплатно", категоричен бе Нейков.

  
Партиите казват за какво трябват пари, ПП плаща

Преговорите на ПП с ИТН, БСП и ДБ продължават с темата "Финанси"
Според него по-скоро е била интересна друга идея, споделена по време на срещата, посветена на социалната политика, а и именно да се търсят много по-широки възможности за подкрепа на родителите в отглеждането на децата. Той подчерта, че освен детските градини има и други добри инструменти, каквито са и родителските кооперативи, възможността да се създават институции за развитие на децата към големите предприятия, възможността родителите да получават подкрепа за развитието на децата си в собствения си дом.

Относно предложението на Асен Василев социални помощи да не се дават на лица, които са трудоспособни, той посочи, че и сега съществува такава система. Има много случаи, при които помощта се дава чрез извършване на определена обществено полезна дейност.

Според него в случая с идеята минималната работна заплата да бъде процент от средната, се допуска принципна грешка, тъй като се говори не за инструмент, а за статистическа величина.

"Има инструменти. Това са предвидените механизми в Конвенция 131 на Международната организация на труда, която ние сме ратифицирали и която час по-скоро трябва да въведем в действие. Ние просто в момента се мотаем и не искаме да намерим един наистина много професионален механизъм за минималната работна заплата. Трябва да бъдат отчетени както социалните фактори, така и икономическите фактори. Има механизми, ние просто се опитваме да ги заобиколим и да минем по лесния път", коментира Нейков.

Новото правителство ще трябва да използва като основа проектобюджета на служебния кабинет
На въпрос дали трябва добавката от 120 лв. за всички пенсионери да бъде запазена до края на извънредната обстановка, експертът заяви, че е против всяка мярка, която се дава на калпак. По негови думи идеята, че няма значение какви са нуждите на човека, е дълбоко неправилна.

Това била грешката на всички действия в социалната сфера, които не отчитат потребностите и възможностите на хората.

"За мен е грешка да се дава, независимо каква е сумата, по равно на всички. Хората имат различни потребности. Хората имат и различни възможности. Няма защо да слагаме всички в един и същ кюп. Не трябва да се дава по равно на всички. Трябва да се дава на този, който истински има нужда", категоричен бе Нейков.

Относно това дали е нужна цялостна реформа на пенсионната система, бившият социален министър заяви, че българският модел е един от модерните модели. Според него моделът не е виновен за това, че пенсиите са ниски - за това е виновна политиката по доходите.

"При ниски заплати няма как да има високи пенсии. Пенсията е функция на заплатата, която си получавал на практика. Така че от тази гледна точка е прибързано да говорим за промяна на модела", посочи той и допълни, че е по-важно да се направи анализ за всички над 20 години години, при които е действал сегашният модел.

Запитан трябва ли да се увеличи максималният осигурителен доход, Нейков обясни, че този въпрос е свързан отново с политиката по доходите.

Според него е неразумно да се търси значително увеличение на максималният осигурителен доход в случаите, при които максималният осигурителен доход е горе-долу около 2 пъти средната заплата.

"Когато обаче се изправим пред ситуация, в която започва да расте средната работна заплата, няма как да остане свещена крава и да не може да бъде пипан максималният осигурителен доход. Трябва да се намери връзка между двата инструмента и най-добре би било тази връзка да бъде автоматична", обобщи експертът.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

ИВО

ИВО

29.11.2021 | 16:59

ТОА ТЮМБЕЛ НЕ ВЕРВАМ ДА ЧАКА ОТ "ТЕХНИТЕ" ПЕНСИИ !

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?