Следвайте ни

Илияна Йотова разкри намеренията на президента за ИТН и новия кабинет

viber icon

Час по скоро трябва да направим всичко възможно, взаимно, за да има редовен кабинет с мандата на политическа сила на парламентарна група, каза вицепрезидентът Илияна Йотова след като награди лауреатите на конкурсите за деца и юноши на Държавната агенция за българите в чужбина.

"България час по-скоро трябва да има своето редовно правителство", каза Илияна Йотова като допълни, че за нея не е много добра ситуацията, в която имаме едновременно служебен кабинет, назначен от президента и парламент, законно избран от българските граждани в една парламентарна република.

"Президентът беше безкрайно толерантен, много дни вече бяха дадени за консултации, очакваме, че ще бъде предложен министър-председател в най-скоро време, който да предложи състав на кабинет, като преди това президентът ще връчи мандата", посочи Илияна Йотова.

И заяви, че президентът е готов да връчи мандата за правителство във всеки един момент, тъй като е готов да изпълни своето конституционно правомощие.

"Само че, задаваме въпроса, дали партията, спечелила тези избори е готова вече с името на бъдещия министър-председател, защото той трябва да дойде да му бъде връчен този мандат. В момента, в които те покажат и кажат публично "Да, ние сме готови с това", президентът ще го връчи, но дори и това да не стане, смятам, че президентът Радев в следващите дни ще покани "Има такъв народ" (ИТН), за да им връчи мандата", коментира Илияна Йотова, цитирана от "Труд".

Според вицепрезидента Йотова, това е въпрос на няколко дни. Тя не изключва вариант връчването на мандата да стане и утре, стига ИТН да са готови.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?