Следвайте ни

Икономическият министър: Две големи компании уредени с по-ниски лихви от ББР

viber icon

Две от осемте големи компании, теглили общо кредити за близо 1млрд.  лееа от Българската банка за развитие, са получили много изгодни лихви.  Това обяви пред  БНР служебният министър на икономиката Кирил Петков.

Одитният комитет ми даде информация, че в Търговския регистър се вижда, че две от фирмите от топ 8 на Българската банка за развитие са се финансирали на много по-добри лихвени условия от предишните им кредити. Разликата в лихвите е с около 5%. „Техномаркет“ е получил кредит с лихва 2%, а преди ББР лихвата му е била 7%. При „Транспект“ виждаме вместо 9% от предишен техен кредит, сега имаме 4%. Предложенията за лихвата са от Управителния съвет“, обясни Кирил Петков.

Според досегашните твърдения на старото ръководство на банката и компаниите, те са взели по-високи лихви от държавната банка. Това стана ясно, след като служебния министър обвини ББР, че е раздала над 1 млрд. лв. като кредити на осем големи компании вместо да кредитира малък и среден бизнес.

 

„Банката е прекалено е ликвидна от позицията, която я виждаме. Въпросът е как се използват средствата, и то публични. Тази банка има ангажимент към обществото. Целта ѝ е да дава кредити на малки и средни предприятия, които не могат да се финансират от търговски банки, защото са прекалено иновативни, прекалено нови. В момента трябва да работим с останалия ресурс в банката, за да направим възстановяване на малкия и средния бизнес в България. Когато 1 млрд. лева от твоите пари се изхарчват, не е лошо да се загрижиш защо. Като принципал вече втора седмица се боря да видя къде са отишли 1 млрд. лева от парите на данъкоплатците“, каза още Петков пред БНР.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?