Следвайте ни

Идва ли безводие в Сливенско и Ямболско

viber icon

Язовир „Жребчево“ е пълен едва на 20 % от обема си, сигнализират кметове и местни жители, предаде БТВ. В рамките на един месец нивото му е спаднало с около 10 на сто, а Сливенско и Ямболско са уплашени от задаващо се безводие.

По думите на градоначалника на с. Караново Нина Стефанова няма вода за пиене, поливане и елементарни битови нужди. Тя подчерта, че чешмите и кладенците в селото са пресъхнали, а земеделците са спрели да отглеждат царевица.

Вече ги няма и големите зеленчукови градини. От Министерството на околната среда и водите (МОСВ) обаче отговарят, че безводието се дължи на липсата на дъжд.

Инж. Пламен Иванов от „Напоителни системи“ също потвърди, че сушата през последните години дава отражение. Според него от МОСВ са ограничили подаването на вода към ВЕЦ-овете и към момента е невъзможно нивото на подпочвените води да се покачи.

Припомняме, че в края на август бе обявен план, според който 30 на сто от досегашния отток на язовир „Копринка“ ще бъде насочван към „Жребчево“, за да се осигури нормалното водоснабдяване на кладенците, които се използват от бителите на Сливенска и Ямболска област.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Ревизоро

Ревизоро

30.09.2020 | 11:46

Далаверата с водата е голяма. Пък нека обвиняват сушата.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?