Следвайте ни

Само в "Марица": COVID–19 слага край на миграцията на Запад! Пак сме над 7 млн.

viber icon

Хиляди българи твърдят, че са скъсали окончателно с гурбета. С припечелените пари ще правят собствен бизнес и фамилни ферми

Като изключим негативните последици от коронавирус пандемията в социален, икономически и финансов аспект, тя може да повлияе положително върху демографската криза в България. Освен очаквания бейби бум заради препоръчителния престой вкъщи, за което „Марица“ писа, има и друг фактор, който може да обърне досегашните прогнози за броя на населението на страната и да предизвика демографски бум. Това са хиляди българи, които заради COVID-19 трайно се завърнаха у нас, а голяма част от тях се регистрираха в Бюрата по труда. В Европа най-много нашенци се трудят в Испания, в Италия, в Англия и в Германия. Повечето от тях твърдят, че гурбетът остава в миналото им и се готвят за нов живот в родината. Някои се връщат по родните места и кроят планове с припечеленото в чужбина да създадат собствен бизнес и фамилни ферми, което означава ренесанс на селата и малките градчета. Други ще търсят препитание в големите областни центрове, където

вече се оглеждат за апартаменти. 

По данни на Гранична полиция, само за първите 10 дни след началото на извънредното положение у нас на 13 март, в България са пристигнали по суша 109 467 български граждани. През морската ни граница са влезли 85, а със самолет са кацнали 36 566 нашенци. Сред тях са както работещи, така и български студенти в чужбина. Със сигурност към днешна дата бройката на завръщенците е набъбнала многократно и се очаква още да расте.

Предварителни изчисления сочат, че след като отшуми коронавирусът, повечето от завърналите се няма да заминат обратно в чужбина, а броят на населението в България отново ще мине 7 млн. Това ще разберем с точност през 2021 г., когато ще се проведе 17-ото поред преброяване на населението на България. Иначе по последни данни на Националния статистически институт към 31 декември 2019 г.

броят на българите е 6 951 482 души,

или с 48 557 (0.7%) по-малко спрямо 2018 г. За миналата година броят на българите, сменили настоящия си адрес от страната с такъв в чужбина, е 39 941 души. В същото време българите, които са се върнали трайно у нас, са 37 929 души. От статистиката отчитат, че най-висок е делът на имигрантите от Турция (38.6%), Русия (9.1%) и Германия (6.6%).

Проф. д-р Антоанета Христова, директор на Института за изследване на населението и човекът към БАН, коментира наскоро, че две са основните причини за демографската криза у нас - смъртност и миграция, а не раждаемост, по който показател сме на добро ниво в ЕС. "Всички говорят за демографска криза, но никой няма представа как да я управлява. Защото е много сложна и защото това е политика на политиките. Всичко трябва да се синхронизира и да стане тренд. Днес ние обираме резултата отпреди 30 години, убедена е проф. Христова.

Иначе

демографският подем в България е заложен като стратегическа цел

в „Националната програма за развитие България 2030 г.“, приета в началото на тази година. В нея е посочено, че „текущата демографска картина в страната и перспективите за нейното развитие в средносрочен и дългосрочен план показват, че при непроменени политики демографският фактор ще компрометира възможността на икономическата система да генерира висок и устойчив растеж и ще понижава ефективността на икономическата политика, насочена към осигуряването на  такъв растеж. Ето защо основна стратегическа цел на правителството е смекчаването на неблагоприятните демографски тенденции и обръщането им в по-дългосрочна перспектива“.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Ковидчо:

16.05.2020 | 10:43

Всичко написано е много хубаво, само да беше и вярно...

Отговори
13 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?