Следвайте ни

Идея: Глобяват ни в зависимост от дохода

viber icon

Министерският съвет прие новата Концепция за наказателна политика за следващите пет години. Според идея в нея е възможно глобите по Наказателния кодекс да станат процент от доходите на физическите лица, а някои фиксирани глоби да бъдат осъвременени, съобщава "Труд".

"Да се преосмисли начинът, по който да бъде определян размерът на наказанието - дали да се запази налагането на глоба във фиксирани от закона граници или то да се замени с индивидуализирането на стойността на глобата като процент от получаваното от дееца възнаграждение за определен период от време", пише в документа, гласуван от правителството.

Концепцията предлага да се придаде по-голяма значимост на административно-наказателната репресия, като неразделна част от наказателната политика на държавата. А някои състави от Наказателния кодекс да се декриминализират и да се санкционират с административно-наказателни мерки.

Предлага се и отпадане на наказанието "доживотен затвор без замяна" като несъвместимо с чл. 3 от Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи, гъвкавост на пробационните мерки в изпитателен срок, създаване на стимулираща добросъвестното поведение уредба и др. Част от наказанията с "ефективно лишаване от свобода" по отношение на лица, извършили деяния с ниска обществена опасност ще бъдат заменени с "пробация", като алтернатива на лишаването от свобода за кратък срок.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Мизерници - изедници

08.05.2020 | 07:34

Направо освобождавайте тези с Майбахите от глоби.

Отговори
4 0

А Марица ще зададе ли въпрос на "брифинг"

08.05.2020 | 00:44

Ще криминализират ли не плащането на осигуровките? Асенчо ще го глобяват 20лв. защото го осигуряват на 600лв, въпреки че му броят на ръка още 600, а си е купил книжката за 500лв. Който спазва закона е винаги ГУБЕЩ.

Отговори
5 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?