Следвайте ни

Идея: Да създадем регистър на педофилите, за да пазим децата

viber icon

Трябва да бъдат направени законодателни промени, така че да бъде създаден регистър на педофилите, защото в момента излежават конкретна присъда лишаване от свобода и след като я излежат - органите на реда не знаят къде работят и какво правят. В другите държави това се следи и е изрично вписано къде работят, за да не може да продължават да експлоатират сексуално деца. Това становище изрази Явор Колев, който е началник на отдел „Компютърни престъпления” към ГДБОП- МВР на родителската среща „От нас зависи”, която се проведе днес, предава БГНЕС.

Децата между 8 и 14 години са най-застрашената група потребители в Интернет пространството, поради крехката си възраст и липса на житейски опит. Затова и най-често виртуалното блудство, сексуалното изнудване, разпространението на материали със сексуална експлоатация, а дори и кибер-тормоз, са свързани с деца, живеещи в проблемна семейна среда, с един родител или пък в семейство, в което има липса на контрол и заинтересованост за това какво се случва с техните деца, докато са пред компютъра. Фактът, че родителят е в съседната стая, а детето е на компютъра, не означава, че то е защитено, заяви Колев.

Оказва се, че едва 52% от родителите са били осведомявани затова, че техните деца са получавали съобщения от хора, които са искали да ги експлоатират сексуално. Момчетата по-рядко споделят на родителите си, както и на органите за реда, че са станали жертва на подобен вид посегателство в социалните мрежи. Докато момичетата, от своя страна, често се „влюбват” в насилника си. Според Колев преди е имало около 200 сайта за запознанства, където педофилите са „върлували”, докато сега техните основни канали са: Facebook, Youtube, Snapchat, Viber, jivotnoto.com и пр. Педофилът е един от нас, хора като вас, имат добро образование, добър начин на живот и обикновено се стремят да работят професия, която е свързана с деца, съобщи началникът на отдел „Кибер престъпления”. Но според него, вече педофилите не са само т. нар. „просто гледащи”, а и производители на порнографско съдържание с деца, онлайн груминг и сексторшън, затова и родителите трябва да вземат активна роля в процеса на дигитално ограмотяване.

Колев, съобщи също така, че тази седмица са заловили двама души от Дупница за педофилия. Всяко трето дете в България е общувало онлайн с непознат. Оказва се, че 94% от българчетата влизат всеки в социалната мрежа Facebook, като 40% от тях са с публичен профил, а това довежда и до редица проблеми, свързани с тяхната безопасност, защото обикновено лъжат за истинската си възраст в социалните мрежи. Тези данни представи Георги Апостолов от Център за безопасен интернет. В изследване на центъра се твърди, че през последните шест години се е увеличил драстично тормозът, както в Интернет, така и извън него, тъй като 21 % от децата са споделили, че са получавали съобщения със сексуални намеци в дигиталното пространство. Сред най-популярните им занимания там, са социалните мрежи, където те са от 7-8-годишна възраст. Във възрастовата група 9-11 години вече 73% от децата са в социалните мрежи, където също преобладава видео съдържание. Осемдесет процента от децата заявяват, че знаят как да направят и да качат в интернет собствено видео, но едва 48% от тях знаят кое съдържание е вярно в Интернет. Не го правят, защото нямат подкрепата на възрастните, а защото няма кой да им "отвори" това пространство, коментира Апостолов. Над 4000 изображения с детски порнографски изображения са докладвани за миналата година в Центъра за безопасен интернет.

Но за разлика от вярванията на възрастните, че най-големият и често срещан риск за децата в интернет са педофилските посегателства, Апостолов, съобщи, че всъщност най-често децата са травмирани от действия на техни връстници. Чрез създаване на фалшиви профили, разпространяване на унизителни или деформирани снимки и видеоматериали или на клюки, слухове и обиди, злонамерени коментари под подобно съдържание или в профили на детето-жертва, се извършва групово издевателство над отделни деца. Често потърпевши са същите деца, към които има подобно отношение от връстниците им и в реалния живот. Съвременните дигитални деца са доста по-добре информирани за рисковете и опасностите, които могат да срещнат в интернет в сравнение с децата отпреди 10-ина години. Те са също така и свидетели на онлайн-тормоза над техни връстници – подобно съдържание най-често се възприема като „забавно“. Това е явление, което ние определихме като онлайн-култура „Омраза за забавление“. Информираността обаче не ги прави много по-неуязвими, заяви Апостолов. Според него е необходимо родителите да поставят програми на устройствата на децата им, но не тайно, а да бъде обсъдено предварително - защо е необходимо да влизат в профилите им, но и същевременно с това да запазят доверието с тях. По време на събитието бяха раздадени на родителите наръчници, които да им служат като компас по отношението на придобиването им на дигитална медийна грамотност. Мисията на родителската среща „От нас зависи” е да се стимулират обществени дебати за ползите и вредите от технологиите сред децата, но и да популяризират методиките и инструментите, които ще помогнат на родителите да създадат една по-сигурна дигитална среда за своите деца. Това е първият родителски форум, посветен на детската онлайн безопасност. Събитието е организирано от Теленор в партньорство с Центъра за безопасен интернет, Асоциация Родители и „Майко Мила!“ и е част от съпътстващата програма на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?