Следвайте ни

И в Русе откриха Африканска чума по свинете

viber icon

Русе е седмата област в страната, в която откриха Африканска чума по свинете /АЧС/. Българска агенция по безопасност на храните /БАБХ/ потвърди две нови огнища на заболяването в лично стопанство в с. Ценово, в което се отглеждат 5 нерегистрирани свине, както и в регистрирана фамилна ферма тип А, в село Пет кладенци, община Бяла. Там се отглеждат 19 прасета. Взетите проби от свинете са потвърдени като положителни за вируса на Африканска чума по свинете.

Освен в Русе, до момента засегнатите области са Бургас, Враца, Добрич, Варна, Свищов и Плевен. Отново в област Плевен бе потвърдена АЧС в лично стопанство в село Българене, община Левски, след получен сигнал за съмнение за болестта.

Предстои принудителното умъртвяване по хуманен начин и обезвреждането на домашни свине в 3 км предпазна зона при спазване на изискванията на Наредба № 22 за намаляване до минимум страданията на животните по време на клане или умъртвяване.

Аналогично на вече предприетите мерки при предходните констатирани огнища, в създадените зони на ограничение в засегнатите области се провежда засилен клиничен и лабораторен надзор.

 

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?