2374
Следвайте ни

Хванаха висши чиновници от Военното министерство и НС, разгласявали държавни тайни

viber icon

Военно-окръжната прокуратура предаде на съд шест лица за образуване и ръководене на група за шпионство, събиране и издаване на чужда държава на информация, представляваща държавна тайна, и за поставяне в услуга на чужда държава, за да ѝ служат като шпиони. Три от лицата са разгласявали чуждестранна класифицирана информация с военен характер. На двама от обвиняемите са повдигнати обвинения и за държане на огнестрелни боеприпаси, без разрешение.

Като ръководител на групата е обвинен бивш отговорен служител във военното разузнаване. В продължение на години той е подбирал лица, заемащи ключови постове с неограничен достъп до класифицирана информация на Република България и нейни партньори от НАТО и ЕС. Участниците в групата са се възползвали от служебното си положение, за да събират класифицирана, служебна и друга съществена информация, представляваща интерес за чуждото разузнаване. Същите срещу заплащане предавали информацията на ръководителя на групата, която била предоставяна от него и съпругата му на служител в посолството на чуждата в държава в София.

В групата участвали двама действащи офицери от служба „Военна информация“, ръководител на дирекция в Министерство на отбраната и ръководен служител в администрацията на парламента.

Дейността на групата била законспирирана с методите на разузнаването, включително по отношение на организацията и начините на действие, начините на събиране на информация и конспиративното й предаване, като са вземани всички възможни мерки за прикриване на престъпната дейност.

Петима от обвиняемите и към момента са с мярка за неотклонение „Задържане под стража“, а един е с наложена „Парична гаранция“. Предстои съдът да насрочи разпоредително заседание по делото, предаде NOVA.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

До СТОИЧКОВ

До СТОИЧКОВ

19.11.2021 | 00:02

НЕЩО ДА ПИШЕШ ЗА ВАСИЛБОЖКОВ, БАНЕВИ, ВЕТКОАРАБАДЖИЕВ

Отговори
0 0
КУКУ

КУКУ

18.11.2021 | 12:19

Това дето пише в сатиьят е доколкто помня стар случай. Тия бяха арестувани малко преди Борисов да падне от власт

Отговори
4 0
Филибелия

Филибелия

18.11.2021 | 12:04

Бойко Чебурашков до тук само открива: списъци,отрязъци,огромни суми /подхвърлени от полицаите му/пари,заподозрени, престъпници, и т. н. ,но,забележете НИТО ЕДИН С ОБВИНЕНИЯ,които да издържат в съда. Чебурашко само вдига пушилка и лежи на Гьобелсовата пропаганда-Аз да кажа ,че съм спал със сестра ти,а ти доказвай,че нямаш сестра.-Стари нацистки методи.

Отговори
4 7
Стоичков

Стоичков

18.11.2021 | 18:43

Тук е така,докато се стигне до съдебна зала могат да минат години и това не е заслуга на МВР,а на подчинените на каскета,които хич не си дават зор по сигналите изпратени до тях.

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?