Следвайте ни

Хванаха семейство продавало бебета по €8000 в Гърция

viber icon

Полицията в Сливен разкри канал за продажба на бебета в Гърция, раждани там от българки, предаде dir.bg.  Каналът е действал от 2006 година, като най-вероятно годишно по 4-5 жени са извеждани от България в Гърция, за да продадат бебета си за осиновяване, съобщиха от областната дирекция на МВР. Досега са доказани и документирани три такива случая, по други седем се работи. Служителите на сектора за борба с организираната и тежка престъпност са разработвали престъпната схема повече от 10 месеца.

Организатори на мрежата са съпрузите Ангел А. - на 38 г., и Велика А. - на 38 г., от новозагорското село Любенова махала. Те самите в по-ранен етап са продали две свои бебета. След това мъжът решава да организира подобна мрежа - за намиране, убеждаване и извеждане на бременни жени в Гърция, престоя им в болница за раждане, до осиновяване на новородените.
Двамата са задържани с прокурорска заповед. Ангел А. е разпитан пред съдия и е направил пълни самопризнания. Срещу него и жена му е образувано следствено дело за трафик на хора.
Според официалната информация на полицията едно бебе е било продавано за 5000-6000 евро. На пресконференция обаче комисар Чавдар Божурски - шеф на областната дирекция, уточни, че едно новородено е струвало 8000 евро, като 5000-6000 от тях са били изплащани на майката, а останалите са отивали за посредниците.
Гръцки длъжностни лица, адвокати и съдии са били замесени в канала за трафика на бебета, съобщи още Божурски. По случая обаче няма задържани в Гърция.
Сливенският окръжен съд днес ще гледа мярката на съпруга, който е сочен за един от основните организатори на канала. При разпитите той е оказал пълно съдействие за установяване на престъпната му дейност. 
Ангел и Велика са от ромски произход. Ангел А. е осъждан за кражби. От 2001 година пребивава в Гърция, където е нещо като организатор и доставчик на работна ръка от България за бране на маслини и друга селскостопанска дейност.
Ромки са и майките, чийто бебета са били продавани в Гърция. Ангел е извеждал от страната бременни жени от различни градове, като Пловдив, Чирпан, Ямбол и Димитровград. Жените също подлежат на наказателна отговорност за това, че са продали децата си.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?