Следвайте ни

Хванаха над 300 тона опасни цитруси и фъстъци

viber icon

307 тона опасни за консумация портокали, мандарини, лимони и нар, както и пипер са били задържани при граничен контрол от Българската агенция за безопасност на храните през декември, съобщава вестник Телеграф. Причината е завишено съдържание на пестициди. Освен това са хванали и 25 тона фъстъци и шам-фъстък, които имат завишено съдържание на микоксини. Продуктите не са допуснати до българския и европейския пазар.

Освен контрола на границите през миналия месец са извършени 13 421 проверки на обекти за търговия и заведения за хранене. Проверени са 5719 обекта за търговия на дребно и заведения за обществено хранене по официален контрол и 188 по сигнали и жалби на граждани. За спазване на изготвените препоръки към бизнес операторите в сектора на храните във връзка с противоепидемичните мерки са извършени 7427 проверки, а по сигнали и жалби на граждани – 87.

При инспекциите са констатирани някои несъответствия, като предлагане на храни без етикет и идентификационна маркировка, както и с информация на български език, с изтекъл срок на годност, неправилно съхранени. Констатирани бяха и несъответствия, свързани с препоръките за противоепидемични мерки. Сред другите нарушения са неосигурено периодично обезвреждане на странични животински продукти, а един обект е извършвал дейност без регистрация по Закона за храните. В тази връзка са издадени 24 акта и 322 предписания. Временно е преустановена дейността на 5 обекта поради констатирана лоша текуща хигиена, предлагане на храни с изтекъл срок на годност и с неизвестен произход. Сред тях е и крайпътно заведение, което е работило без регистрация, тоест нелегално.

Общо 574 килограма храни от животински и неживотински произход с изтекъл срок на годност, без идентификационна маркировка и документи за произход са насочени за унищожаване, посочиха още от агенцията по храните.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Знаете ли коя е ОСНОВНАТА причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето?