Следвайте ни

Хванаха менте зехтин, скриха марката

От търговската мрежа са изтеглени 2542 бутилки боядисано маслиново масло

viber icon

„Салатени миксове“ с неразрешени съставки са хванати в търговската мрежа, съобщиха от Българска агенция по безопасност на храните. При проверките е констатирано наличие на смеси от зехтини и слънчогледово олио с вложени оцветители, консерванти и ароматизатори. Типично в стила си контролният орган и този път скри кои са марките, производителите или вносителите на опасните продукти и на практика не е полезен на потребителите.  

 


Като застраховка е оправданието, че за установените несъответствия хранителните продукти са изтеглени от пазара, върнати са в производствените обекти и са пренасочени за унищожаване.

 


22 са издадените предписания за възбрана на реализацията на неотговарящи на стандартите за търговия маслинови масла. Съставени са 3 акта за установяване на административно нарушение. Възбранените от продажба количества маслинови масла в  бутилки от 0.5  и  от 1 л, са общо 2542  броя. 

 


При тематичната проверка е установено, че на българския пазар се предлагат десетки видове маслинови масла с произход предимно от Гърция, но също така и от Испания, Италия и Португалия, доставени от търговски  фирми разпространители.

 


Най-често констатираните несъответствия са свързани с етикетирането. Не е налична и категорията на маслиновото масло, липсва информация на етикета на български език, не са посочени данни за произход, производител или дистрибутор.

 


КАК ДА ПОЗНАЕМ ИСТИНСКИЯ

 


В домашни условия лесно можем да проверим дали зехтинът, който сме купили, е истински. Това става, като го поставим на ниска температура в хладилника. Ако е истински, той се сгъстява. Най-нискокачествените смеси не се втвърдяват изобщо. Зехтинът екстра върджин замръзва доста странно - на топчета. Химически обработеният зехтин пък прави много характерна утайка. Зехтинът, произведен от рафинирано масло, се втвърдява напълно. студено пресованият продукт не става за пържене и готвене и има много специфичен вкус, който малко или много променя вкуса на крайния продукт. Друга особеност, която е ориентир, е маркировката D.O.P - de Origen Protegida. Това означава, че произходът е гарантиран и маслините, използвани при направата му, са най-високо качество и се отглеждат само в няколко географски района в света.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?