Следвайте ни

Художникът, рисувал Левски, оцелява с живот в каруца

viber icon

Професор Галилей Симеонов, известен като най-добрият портретист на Апостола Васил Левски, живее в каруца. До злополучните събития се стигнало, след като спрели тока в дома му, който също бил в окаяно състояние.

Художникът е открит в село Гаврил Геново от неговия колега по четка Евгений Чалъков, който го посетил заради интереса към творбите му от колекционер. Той е искал да откупи част от картините му, които през 2018-та художникът е оставил в монтанската галерия. Уви, галерията отказва да върне близо 130 –те платна на художника, въпреки че уговорката е била да ги продават и да получават 25 % от всяка продадена картина. Къде са те и какво се случва с тях не се знае, предава „Политика“.

7 по-големи платна на Симеонов се намират пък в колбасарски цех в Монтана, чийто собственик е поел ангажимент да продаде и да направи ремонт на къщата му. От цеха също отказали да върнат платната, под претекст, че собственикът е извън града, а без негово съгласие нищо не може да се изнася.

Наследниците на художника – две племенници, също не се грижат за него. Деца няма, а съпругата му е починала преди десетилетие.

Заради неволята му негови колеги художници написаха писмо, което разпространиха до културни институции.

„В шок сме от наученото. Личност като професор Галилей Симеонов /Никола Цветин/ не следва да живее в такива нечовешки условия. В 21 век това е абсурдно, недопустимо, граничи с безумие и престъпно поведение. По отношението към възрастните хора не се ли определя нивото на нацията и държавата?“, питат те.

Галилей Симеонов е на 91-годишна възраст, 46 години е работил в Национална художествена академия, завеждал е катедра „Графика“, обявен е за почетен гражданин на община Георги Дамяново.

Председателят на парламентарната Комисия по културата и медиите Вежди Рашидов вече е разговарял с кмета на Монтана Златко Живков за съдбата и условията на живот на големия художник. Обсъждат се варианти, при които да му бъде помогнато,  включително и опция да бъде настанен в Дома за артисти ветерани в София.

Паулина Гегова

Паулина Гегова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Паулина Гегова е завършила Актьорство за драматичен театър в ПУ. Работила е в държавен театър, създава частни проекти, организира културни и благотворителни мероприятия в Пловдив. Занимава се с медии от 2015 година, писател и редактор на художествена литература.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Potresavashto tajno

Potresavashto tajno

25.10.2020 | 16:01

Potresavashto e da ima takiva novini. Fakti. Jalko i obidno. Ne zaslujavat li takiva hora dostoini starini? Paralizirashto e prosto. Otvorete smetka za horata,koito iskat da pomognat.

Отговори
2 0
Трафик

Трафик

25.10.2020 | 13:50

Това ще е достойно!!! И за професора и за творците!!!!

Отговори
1 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?