Следвайте ни

Христов Иванов: Промените са неизбежни, знаем как назначаваше Борисов

viber icon

Българската демокрация от дълго време е в едно състояние, което може да бъде оприличено на кома. Това заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов пред БНТ.

По думите му възвръщането на институциите към усещане за независимост, за департизация по неизбежност ще мине през смяна на ключови позиции.

"Твърде дълго бяха назначавани хора, които не отговаряха на никакви други качества, освен това да са лоялни на Борисов и на ГЕРБ и този тип хора, които сами са избрали да бъдат обслужващ персонал, няма как да не бъдат сменени, за да се тръгне по дългия път, и искам да го акцентирам дългия път, за възстановяване доверието на институциите", подчерта Иванов.

Той даде пример с МВР по време на протестите, те не са се държали като институция, която прилага просто закона, т.е .са се държали като партийни комисари, припомни и случая в Росенец, когато МВР е било ангажирано в една противозаконна акция да блокира законен протест, създавайки риск от етническо напрежение.

"Не може шефовете на разузнаването да бойкотират работата на един кабинет в България - който и да е той, и това наистина изисква оставки. Има поредица от ключови институции, чиито ръководства трябва да бъдат сменени, вие знаете нашата позиция - това се отнася и до БНТ, за да може националната телевизия да се върне към своята роля на истински обществен осведомител, ключов фактор за българската демокрация, с пълния потенциал на своите журналисти, на работещите в нея", категоричен беше Христо Иванов.

Уточни, че дългият път на връщане към възстановяване доверието в институциите няма да мине без определени смени, не означава, че трябва да има поголовна чистка, мярата е много важна. И подчерта, че не са готови да подкрепят всяко назначение: "Назначение на хора, свързани с комунистическите тайни служби, назначение на хора, свързани с фигури като г-н Божков, назначения на хора, които са свързани с лобита, с ДПС или с Русия не са нещо, което ние можем да подкрепим", подчерта лидерът на "Демократична България".

Христо Иванов отново подчерта, че има ключови институции за състоянието на демокрацията, като тези, свързани с националната сигурност. Няма как в такава международна ситуация и в момент, когато ще се провеждат избори, шефовете на тези институции да излизат в отпуск, това е скандал, категоричен беше Иванов:"Това е нарушение на Конституъцията, защото конституцията поверява на изпълнителната власт и на премиера грижата за националната сигурност

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

РАШКОВ ,РЕЖЕШ ПИПАЛЦА.СЪРЦЕТО НА ОКТОПОДА Е ТОТЕВ

РАШКОВ ,РЕЖЕШ ПИПАЛЦА.СЪРЦЕТО НА ОКТОПОДА Е ТОТЕВ

19.05.2021 | 23:48

РАШКОВ ,НЕ АРЕСТУВАШ ЛИ МЕГА КРАДЕЦА И ФАЛШИФИКАТОРА НА ИЗБОРИ ТОТЕВ ,НИЩО В ПЛОВДИВ НЕ СИ СВЪРШИЛ.

Отговори
11 2
Пенсионер

Пенсионер

20.05.2021 | 04:57

Пловдив даже и при Бай Тошо не е имал свясни управници.Не му върви на този град!Но днес се чудя, след като цял град реве срещу Тотев,кой "умник" го предложи за народен избранник.Или може би е помислил за имунитета си,които едва ли ще го спаси,ако всичко,което излезе за него е истина.

Отговори
5 2
ОЩЕ ПО-ТВЪРДИЧКО ТРЯБВА.ПРИМЕР-БАЦЕ 2009 Г.

ОЩЕ ПО-ТВЪРДИЧКО ТРЯБВА.ПРИМЕР-БАЦЕ 2009 Г.

19.05.2021 | 22:59

БЕЗЦЕННО! БАНДИТИТЕ ОТ ГЕРБ КВИЧАТ. ЗНАЧИ ПРАВИТЕЛСТВОТО ДОБРЕ СИ ВЪРШИ РАБОТАТА.ДАЖЕ МАЛКО МЕКИЧКИ МИ СЕ СТРУВАТ. ТОТЕВ КОГА ЩЕ БЪДЕ АРЕСТУВАН?

Отговори
15 7
На зло куче,зъл прът

На зло куче,зъл прът

19.05.2021 | 22:54

Абсолютно си прав Христо.

Отговори
10 6

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?