Следвайте ни

Христо Терзийски и Младен Маринов с първи коментар за насилието по време на протестите

viber icon

Бившите вътрешни министри Младен Маринов и Христо Терзийски излязоха с позиция относно разпространените кадри с полицейско насилие по време на протестите от миналото лято.

Кадрите бяха показани от парламентарната комисия, която проверява случаите на полицейско насилие по време на антиправителствените протести от миналото лято. 

Ето какво написа Терзийски:

Винаги съм се противопоставял и отхвърлял всякакви форми на насилие. Напълно го изключва и професионалното ми верую като дългогодишен служител на МВР и български полицай. Заради това едно от първите ми действия като министър на вътрешните работи бе да изискам и да получа информация за хода на вътрешното разследване на данните за превишаване и злоупотреба с полицейски правомощия по време на охраната на протеста на 10 юли 2020 година.

Извършването на проверката е започнало със заповед на директора на СДВР и по разпореждане на вътрешния министър към онзи момент. На 27 юли 2020 г. или само 3 дни, след като бях избран от Народното събрание за министър на вътрешните работи, огласих пред българската общественост резултатите от вътрешното разследване по случая. Направих това в национален ефир и с прессъобщение на МВР. Продължавам да стоя зад думите си, казани тогава, че ние, служителите на МВР нямаме полза да прикриваме нарушения, защото те рушат авторитета на нашето министерство.

Що се отнася до тези народни представители и политически фигури, които твърдят, че е укривано каквото и да е по този случай, ще цитирам резултатите от проверката: „В хода на своята работа комисията е установила превишаване на служебни правомощия от страна на четирима полицейски служители на отдел „Специализирани полицейски сили” (ОСПС) и нарушаване основни права на граждани при използване на физическа сила, превишаваща необходимите предели.“

В резултат на тези констатации своевременно бяха наложени съответните дисциплинарни наказания, предвидени в Закона за МВР. С моя заповед (като министър) е наложено тежко дисциплинарно наказание на един ръководен служител на ОСПС. Със заповед на директора на СДВР са наложени и съответните дисциплинарни наказания за младши изпълнителския състав от същия отдел. И накрая, но не на последно място – всички събрани материали в хода на вътрешното разследване са изпратени на Софийска районна прокуратура по компетентност.

В заключение, се обръщам към всички колеги в парламента и към лидерите на политическите формации в България:

Нека този случай да не бъде използван за разчистване на сметки с политическите опоненти и за сеенето на раздори в нашето общество!

Нека както се разследват справедливо случаите на превишаване и злоупотреба с полицейски правомощи, така да се разследват и случаите на насилие срещу български полицаи!

А позицията на Младен Маринов е следната:

"Като полицай от кариерата категорично осъждам каквито и да е прояви на насилие! Поради тази причина още в нощта на 10 юли 2020 година, когато ми станаха известни видео материали, заснети и разпространени от граждани в социалните мрежи и съдържащи данни за превишаване и злоупотреба с правомощия от страна на полицейски служители, разпоредих на главния секретар на МВР и на директора на СДВР, към онзи момент, да бъде извършено пълно и обстоятелствено разследване на тези данни. Разпореждането ми бе ясно и категорично – проверката да бъде извършена в максимално кратките срокове, разрешени от закона, да бъдат взети (ако бъдат установени нарушения) съответните дисциплинарни мерки, а при установяване на данни за престъпления, съответните материали да бъдат изпратени на прокуратурата по компетентност. Това бяха и продължават да бъдат законовите правомощия на министъра на вътрешните работи за разрешаване на подобни случаи.

Подадох оставка като вътрешен министър на 24 юли 2020 година. Само 3 дни по-късно – на 27 юли 2020 г., новият вътрешен министър обяви пред медиите резултатите от приключилата вътрешна проверка, взетите дисциплинарни мерки (включително, една от които е с негов акт), както и, че материалите са изпратени по компетентност на прокуратурата.

Никога и по никакъв повод през цялата си кариера на полицай не съм укривал данни за извършено престъпление. Народни представители и лица, които твърдят, че съм укривал данни за престъпления в качеството ми на вътрешен министър, ще трябва да докажат тези свои твърдения пред българския съд. Призовавам разпространените в петък от временната парламентарна комисия видео кадри да не бъдат използвани за нагнетяване на политическо напрежение и омраза в българското общество.

Категорично не приемам превишаването и злоупотребата с полицейски правомощия, както и противозаконни действия, извършвани срещу полицейски служители, изпълняващи своя служебен дълг.

 Убеден съм, че този случай не може и не трябва да се превръща в престъпно клеймо за всички десетки хиляди български полицаи - мъже и жени, които достойно изпълняват своя полицейски дълг.

 Нека този случай не влияе и върху обективността при разследване на случаите на пострадали полицаи при изпълнение на служебните им задължения. Защото именно те издържаха на провокациите и нападенията през миналата година, станали пред очите на цялото българско общество, като така запазиха гражданския мир в Република България!

Нека истината бъде еднаква за всички, защото благодарение на работата на българската полиция успяхме да запазим гражданския мир в нашата страна!

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (36)

Иво

Иво

20.08.2021 | 10:42

Глупците от ГЕРП-ДПС пак пишат ли пишат. Тези двамата са за затвора! А троловете колкото и да пишат с ГЕРП е свършено. Писна ни от птеродактили от соца. Цял живот викали вечна дружба по площадите сега ще ни учат на демокрация. Пълни талибани са. Изгонихме ги оттук те взеха властта в Афганистан. ;)

Отговори
1 0
Сем

Сем

15.08.2021 | 15:53

А къде са снимките от кадрите,излъчени на живо по време на предаването,на които се виждаше как вкарват в един полицейски бус-„провинили се и един як ама много як бабанка,облечен в полицейски дрехи пребиваше момчетата,въпреки огромната болка,която се четеше в очите на тия интелигентни деца.Можеха да бъдат децата на всички нас.

Отговори
11 3
Ни му бройте Държавите А къде се осрал

Ни му бройте Държавите А къде се осрал

15.08.2021 | 15:20

Що му забелязвате на чифутското изпражнение наречено НАЛИ Това изпражнение е специална порода изпражнение От чифутското номадско племе което си щъка из Света когато си рече и когато си сака Чифутското изпражнение ви е изброило в кой Държави е освинил в кой Държави е оставил свойте изпражнения след обилните закуски обяд и вечери Пък ние като тъмни Балкански субекти бихме искали да зададем резония въпрос към обърсаното с бяла хартия чифутско изпражнение От къде бе чифутско изпражнение имаш финансови възможности да прелиташ от Държава в Държава и га ти остана пък време да добиеш такива финансови възможности да осираш целия Свят като киснеш по 25 часа в денонощието във виртуалния свят И щото ние знаем отговора на въпроса който ти чифутско изпражнение нямада ни дадеш При бай Ставри всичко ще си кажеш като на изповед

Отговори
5 5
Нали

Нали

15.08.2021 | 15:32

Славчо Атансов е гeй!

Отговори
2 7
Ангел

Ангел

15.08.2021 | 15:09

Наистина по-голям престъпник от президента Радев няма! Добре, че скоро идват избори и неговото време е на свършване. Социолозите още сега му предричат загуба без да се знае кой е опонентът. Да се маха най-после този червен гъзолизач!

Отговори
7 16
намръщенЪ

намръщенЪ

15.08.2021 | 23:49

Един руски галош е той

Отговори
1 2
Ангел

Ангел

15.08.2021 | 15:03

Дай Боже, Амин! По-скоро да е!!!!

Отговори
6 6
Мето

Мето

15.08.2021 | 14:47

АКогато бяхме нормална държава тия двамата нямаше да пишат във фейсбук, а вечемик щеше да са без имунитет и строго съдени.Но.......Не с ме. Затова Ицо носа и шофьора на Мето философ стават. ПРЕСТЪПНИЦИ

Отговори
17 5
Нали

Нали

15.08.2021 | 14:39

България ще се укроти а хората ще се успокоят, когато Румен Радев бъде свален и затворен за държавна измяна! Всичкият хаос започна когато беше уличен в шпионаж в полза на руснаците а олигарсите бяха вече в ареста със запорирани пари! Всичкият този хаос не е защото има корупция а защто Бойко Борисов поведе борба със същата тази корупция! Тогава корумпираните и сеещи корупция олигарски се съюзиха с провалилият се президент и създадоха безредици и настроиха българи срещу българи! Трифонов не е никакъв, той както се подозираше а сега се доказа, че е просто спяща клетка на червените бoклуци! ИМПИЙЧМЪНТ!!!

Отговори
7 16
намръщенЪ

намръщенЪ

15.08.2021 | 23:50

Най-после някой да схване какво става тук!

Отговори
1 0
Нали

Нали

15.08.2021 | 14:15

На Сик му напляскали другарчетата от гeйдружината му а пропуснали него! Мръсници! ПЛЯС, ПЛЯС ПЕДAЛИТЕ, ВОДНО КОЛЕЛО!!!!!!!

Отговори
6 6
Нали

Нали

15.08.2021 | 14:12

Като бях до Англия, случка пред мен на която пиян тинейджър буйстваше в магазина му нахлупиха качулка и въпреки, че беше вече с белезници, продължаваше да се върти и го завиха с едно одеало и четирима полицаи буквално го пренесоха и го хвърлиха като чувал с картофи в полицейския бус! Последваха овации от наблюдаващите! Това ме накара да влезна в сайта на полицията и да видя какви права имат при задържане и се оказа, че дори могат и да използват електрошок дори и арестуваният да е вече с белезници!

Отговори
7 11
паки

паки

15.08.2021 | 14:31

Какво правиш в Англия, след като твойте гербери са на власт, любовник ли маш там, някой арабин?

Отговори
14 8
Нали

Нали

15.08.2021 | 14:46

Смешник! Бил съм в Англия, защото мога да отида където си поискам! Бил съм в Америка, Швеция, Швейцария, Германия, Испания, Австрия, Карибите, Япония, Италия, Португалия! Охрид не го броя, защото го считам за България! А ти, поне да Мацква успя ли да дофърчиш, бoклук червен!

Отговори
10 16
Сик

Сик

15.08.2021 | 17:10

Ти си някаква безработна реститутка, която търси някой да я оноди.

Отговори
3 3
айше мустафа от столипиново

айше мустафа от столипиново

15.08.2021 | 14:06

Щом ви бият от ГЕРБ, начи ва обичат!

Отговори
6 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?