Следвайте ни

Христо Иванов при президента: Трябва правителство поне за зимата ВИДЕО

viber icon

„За втори път в рамките на тази конституционна процедура за съставяне на правителство, провеждам консултации, поради сложната политическа обстановка в НС за съставяне на кабинет. Изправени сме пред предизвикателства. Вчера вашите колеги от ГЕРБ-СДС потвърдиха намерението си да върнат веднага мандата. Оттук расте залогът за третия мандат". Това заяви президентът Румен Радев в началото на разговорите с „Демократична България”, съобщи NOVA.

„За да сполучим в третия мандат се иска  активен диалог, компромис и консенсус", продължи Радев. „Вашата коалиция от самото начало на консултациите в 46-тото НС е активен фактор в диалога. Вие сте в непрекъснат контакт с другите партии", продължи Радев.

„Моят въпрос е трябва ли да се промени нещо в подхода за преговорите в НС, така че да се намери верният път, защото остава един трети мандат, който ни дели от това да имаме или не правителство“, каза президентът. 

„Поставихте пръста в раната. Наистина залогът е за третия мандат”, отговори съпредседателят на „Демократична България” Христо Иванов. „Страната е изправена пред усложняваща се комбинация от кризи. Това дава непредсказуем ефект. Всички трябва да осъзнаем отговорността си и с третия мандат да опитаме да компенсираме дефицитите на подхода, когато ставаше дума за първия мандат, и да излъчим управление, което да преведе страната поне през зимните месеци”, каза Иванов.

„Когато избирателите не са дали на никого доминираща роля, диалогът, равнопоставеният подход, готовността за взаимни отстъпки са ключови за това да се излъчи управление. Липсата на диалог и готовност за търсене на баланси са рецепта за липса на отчетност, липса на прозрачност и липса на легитимност”, смята Иванов.

Той обясни, че от „Демократична България” не са могли да подкрепят първия мандат заради „едностранен подход и налагане, отказ от диалог”. „Това беше проблематично заради мандата за промяна, който дадоха избирателите”, смята Иванов.

Сега именно готовността на ИТН за диалог била ключовият момент за съставяне на правителство с третия мандат. 

След излизане от разговорите Христо Иванов коментира, че този мандат трябва да се реализира без ГЕРБ и ДПС.

„Да може да се направи управление, на което да се разчита, че ще направи съдебна реформа, ще започне изчистване на държавата от корупцията”, заяви Иванов.

Запитан дали от „Демократична България” биха подкрепили кабинет с мандата на БСП, Иванов отговори: „Поели сме ясен ангажимент по тази тема. Призоваваме партиите, извън ГЕРБ и ДПС, да влезем в диалог и да намерим работеща формула”, каза Иванов. От „Демократична България” обаче не можели да подкрепят правителство с мандат на БСП.

„Третият мандат е кризисен и ще почива на конфигурация, за която никой не е гласувал”, коментира още Иванов. И е категоричен, че от „Демократична България” не се страхува от избори.

Той коментира и проваления първи мандат. „Ако някой очаква да гласуваме за котки в чувал, просто защото са сложени на масата, да дадем подкрепа за кандидатури, за които не знаем нищо, няма как да се случи”, каза Иванов.

В рамките на днешния ден президентът ще проведе консултации и с представители на парламентарната група на ДПС и ПГ "Изправи се БГ! Ние идваме!". 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

Мале

Мале

18.08.2021 | 20:56

Христо Христо, оскари се да се докопаш до властта, все пак за това похарчи толкова пари за предизборна кампания и сега искат възвращаемост хората който са ти дали кинтите!

Отговори
1 0
Христо Лекето

Христо Лекето

18.08.2021 | 19:43

Няма такъв помияр като този червен демократ Христо Иванов

Отговори
4 2
OldTen

OldTen

18.08.2021 | 17:38

Ристьо, Ристьо, пуста власт пак ти се размина.

Отговори
8 2
Радо

Радо

18.08.2021 | 16:39

Няма такъв нагляр, абсолютна пионка, защо не подкрепихте ИТН. Ако Слави се наведе и Ви подкрепи с този трети мандат такъв, ще му го наврете, че следващите избори няма да бъде в парламента. Все се надявм, че Слави И Тошко, все още си държат на обещанията /макар, че бяха обещали, че няма да правят правитеслво с БСП, но бяха на прага на брачната нощ/

Отговори
6 2
дии

дии

18.08.2021 | 18:25

няма нормален човек който би подкрепил ИТН. Тия чалгари се самозабравиха

Отговори
4 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?