Следвайте ни

Христо Иванов: Премиерът печели време и иска да отложи оставката

viber icon

С предложението си за Велико Народно събрание Бойко Борисов се опитва да спечели време и да отложи оставката си. Тока съпредседателят на "Демократична България"  Христо Иванов коментира обръщението на премира с включване на живо на фейсбук страницата си

"В анонса на Борисов не виждаме реално решение на кризата. Виждаме опит да се спечели време, да отложи оставката си и той да организира парламентарните избори", заяви Иванов, който е сред най-активните организатори на уличните бунтове.

По думите му предложенията, които Борисов лансира за промени в съдебната власт, са разработени от екипа му в правосъдното министерство, но са били отхвърлени още през 2015 г.

"Това, което Борисов лансира днес, не е нова конституция, а ревизия на глава съдебна власт. Единствената тема, различна от правосъдието, по която той предлага промяна, е намаляване на броя на депутатите, което противоречи на заявката на премира за широко представителство при взимане на решения", каза още Иванов.

После обясни, че ДБ е против идеята за намаляване на депутатите, защото така българите ще получат по-малко представителство в парламента.

Междувременно Иванов описка оставката на енергийния министър Теменужка Петкова заради ситуацията със студения резерв.

"Държавата е дала 54 млн. на ТЕЦ- Варна за студения резерв, а те са получили лиценз за газ чак сега през юли. Или са работили на въглища в нарушение, или не са работили, което означава, че са взели парите напразно", каза лидерът на "Да, България"  пред журналисти във Варна.

Според Иванов топлоцентралата, сред чиито собственици е Ахмед Доган, изобщо не е работила.

"Тя дори в един момент е глобена с два милиона лева за това, че не може да работи. Само че проблемът е, че ние през това време, през което не е работила, сме платили 54 милиона лева за студен резерв. Тоест, за това да имаме на разположение резервни мощности, които би трябвало да могат да работят, ние сме платили 54 милиона лева на Доган, той от тях е платил 2 милиона лева глоба, и през цялото това време ТЕЦ-ът не е могъл да работи и да изпълнява договорните си задължения. За тази фактология ние подаваме допълнителен сигнал към Специализираната прокуратура, с който настояваме точно тази конкретна фактология да бъде проверена“, каза още Иванов.

“Аз продължавам да не съм наясно те какво проверяват, - дали ще проверяват положението в ТЕЦ-Варна, или ще проверяват движението на собствените си преписки и анатомията на собственото си затваряне на очи за това, което се е случило тук със студения резерв. Също така отправяме искане до министъра на енергетиката съгласно нейните законови правомощия бързо да назначи проверка на текущото състояние така, че преди да са извършени планираните ремонти, да може да се фиксира текущото положение какво е и дали тези мощности са можели изобщо някога да оперират в рамките на договора за студения резерв. Нашите очаквания са, че ако има сериозна проверка ще докаже, че ние абсолютно щедро и безвъзмездно сме подарили тези 52 милиона лева на д-р Доган ей така, понеже сме много щедри. Припомням, че Валери Симеонов вече призна, че размерът на плащанията на студения резерв е бил десетократно завишени спрямо това, което има нужда“, каза още Иванов.

“Тоест, ние първо сме платили десет пъти повече за нещо, което не може да бъде изпълнено и не може да работи, а българските държавни власти са си затваряли очите. Така че освен сигнала до прокуратурата и искането МЕ да провери какво е състоянието на ТЕЦ-а към момента, настояваме за моменталната оставка на министър Петкова, която си е затваряла очите за това положение на нещата, като най-малкото не го е проверявала", съобщи той

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Доктора

Доктора

14.08.2020 | 13:52

Толкова ли си т.п , че не виждаш по далече от носа си. Много си гладен парите свършиха и сега се чудиш как да се добереш, до лапачката.

Отговори
9 4
Майна

Майна

14.08.2020 | 15:12

Христо смъкна Мутрата от власт, кое му е тъпото?

Отговори
1 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?