46
Следвайте ни

Христо Иванов обяви кога ще приключат преговорите с "Продължаваме промяната"

viber icon

Очакваме преговорите с "Продължаваме промяната" да приключат утре. Става забавяне изключително по технологични причини. Вчера сутринта получихме продължението по отделните политики. Не става дума за проблем или някакви различия. Не правете спекулации. Това заяви съпредседателят на Демократична България Христо Иванов пред медиите веднага след приключване на консултациите при президента.

Ние виждаме своята роля като гаранти за определена политическа насока. Това включва демократичната привързаност на бъдещия кабинет, отстояването на придвижването към Шенген и еврозоната, съдържателната интеграция в НАТО, заяви Иванов и уточни: Управлението ще бъде стабилно само ако разбере, че трябва да връща, а не да концентрира власт.

Според него мандатоносителят трябва да получи голям кредит на доверие, защото иначе няма да има управление.

Докато всичко не е договорено, нищо не е договорено. Може да се окаже, че имената, които са публикувани като министри, не са тези, заяви от своя страна Атанас Атанасов. 

"С вота си за вас българските граждани показаха, че имат нужда от безкомпромисна защита на правовата държава и пресичане на злоупотребите с власт". Това заяви Румен Радев пред представители на „Демократична България”.

 "Пред вас стои отговорността да поемете ангажимент към последователно отстояваните от вас цели и приоритети за върховенство на правото и модернизация на страната и да покажете, че те могат и трябва да бъдат цели и приоритети на едно бъдещо управление независимо от неговата форма. Двете служебни правителства, които назначих, не просто стабилизираха, те създадоха една добра основа за бъдещо взаимодействие, преодоляло зависимостите и негативите на миналото. Аз съм убеден, че това е пътят, по който да се отговори на очакванията на българските граждани, това е и основният критерий, по който те ще дават своето доверие към политическите формации в бъдеще. Историята показва, че в трудни моменти демократическите формации са правили стъпка напред, а не в страни", каза още Радев.

Съпредседателят на „Демократична България” Христо Иванов изрази надежда този път да се излъчи управление. След третите избори то изглежда безалтернативно. Мисля, че колкото и да изглежда труден процесът по формиране на това управление, то е една идея по-лесен, защото на всички е ясно, че няма къде да се ходи”, каза Иванов.

"Промяната не трябва да се разглежда като смяна на едни с друг, а дълбока трансформация на това как се упражнява властта и как изглеждат институциите. Мнозинството, което започва да се формира, ще може да функционира самостоятелно без ДПС и ГЕРБ. Тоест, без политическите формации, които са носители на корупционния вирус. Тази карантина е важна предпоставка за започване на решаването на проблемите. Пред това управление има възможност за рестарт на прокуратурата и на Висшия съдебен съвет", посочи той.

Иванов заяви, че ще работят, за да има корупционна промяна. "Не просто излъчване на нов състав на ВСС и не просто да окажем обществено влияние върху това Иван Гешев да си подаде оставката, защото това трябва да се случи".

Това управление ще може да започне трансформация и модернизация на администрацията, но ще бъде трудно заради хетерогенния характер на мнозинството, смята той.

ДБ влиза в това мнозинство с намерение да внесе капитала, който формация има, каза още Иванов и посочи, че този капитал не е на тях, а на общността, която се бори дълги години за тази промяна.

Наш приоритет е смяна на философията на властта, категоричен е Иванов.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?