2374
Следвайте ни

Христо Иванов: До 2-3 седмици законите за съдебната реформа ще бъдат придвижени в НС

viber icon

Председателят на парламентарната група на “Демократична България” Христо Иванов заяви, че очаква в следващите 2-3 седмици да има движение по основните законопроекти за съдебната реформа. 

Той определи забавянето като технологично заради формата на коалицията, но се надява след първоначалното одобрение скоростта да се вдигне в Народното събрание.

“Ние от “Демократична България” имахме готови законопроекти, които минаха на първо четене в предишния парламент. Появиха се нови играчи и има нужда от технологично време да бъдат внесени вече не като законопроекти на “Демократична България”, а като законопроекти на Министерски съвет или на цялата коалиция”, каза той в предаването “Въпросите” по TV1.

Според него първоначалното съгласуване на ниво коалиция ще гарантира необходимата подкрепа в комисиите и пленарна зала. 

“Времето, което сега се инвестира да се постигне разбирателство в една доста сложна коалиция, ще се навакса. Ако има ясно мнозинство по законопроектите, те ще минават достатъчно бързо в Народното събрание. Очаквам в следващите 2-3 седмици тези закони да започнат своето движение”, каза той.

Христо Иванов обясни, че мораториумът върху цените на тока е кризисна мярка, която да осигури технологично време на правителството да изработи цялостна позиция и да приложи други мерки. Той очаква възможно най-скоро мораториумът да отпадне.

“Моето очакване беше да падне преди края на януари. Няма да крия безпокойството си, че не се задава това нещо. От наша гледна точка идеята беше да спечелим време, но което да се изчислява в седмици, а не в месеци”, каза Иванов, който в зала гласува “въздържал” се за мораториума.

Христо Иванов не е притеснен от писмото на главния прокурор Иван Гешев до европейските партньори. Той го окачестви като “отчаяние”.

“Едва ли г-н Гешев, може да се надява, че някой ще му обърне внимание в Европа. Неговата дискредитация е пълна и необратима. В Плана за възстановяване много ясно е казано, че липсата на отчетност на главния прокурор е един от най-големите проблеми пред България”, коментира той.

“Това са негови опити да задържи впечатлението в прокуратурата, че държи някаква инициатива, че предприема действия. Ако започне да губи психологическото предимство, че контролира нещата вътре, това може да отприщи окончателен взрив. По-скоро считам, че иска да покаже “Жив съм. Действам. Имам инициативата”. Отчаяна история”, каза още той.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (6)

Кършияка

Кършияка

15.01.2022 | 21:36

Отдавна нямам вяра на Христо Иванов, който веднъж се провали със съдебната реформа. Не считам, че сега ще бъде по-различно.

Отговори
0 0
Калин

Калин

12.01.2022 | 20:55

Всичко в тази насока се дирижира от Прокопиев, срещу когото има редица дела за приватизации и злоупотреби!

Отговори
1 0
Мина

Мина

12.01.2022 | 18:39

А Ицо Иванов не успя за цял министерски мандат да промени нищо навремето…

Отговори
0 0
Дечо

Дечо

12.01.2022 | 16:27

На Христо е време да му приемат оставката, за да спре тази негова реформаторска агония.

Отговори
0 0
Ивака

Ивака

12.01.2022 | 11:00

Айде да видим кви ще ги свършите най-сетне

Отговори
0 1
Аха

Аха

11.01.2022 | 22:49

Шл.кай са

Отговори
2 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?