Следвайте ни

Хлябът по-скъп с 11% заради ТОЛ таксите

viber icon

Според анализ на Световната банка, която е консултирала Агенция "Пътна инфраструктура" при въвеждането на ТОЛ системата, мярката ще оскъпи значително транспорта на много стоки за българските потребители, пише lupa.bg.

Най-сериозен ще е ръстът при превоза на брашното, хляба и другите видове тестени изделия, както и на млечните продукти, безалкохолните напитки и минералната вода, показва документът. Той ще нарасне с почти 11%.

Малко по-малко ще се оскъпи и транспортирането на алкохолните продукти - с 10,7%, следвано от захарните изделия и месните продукти с по 10,5%. Най-малък ще е ръстът на разходите за превоз на зеленчуците (7,3%).

Така само новата ТОЛ система ще доведе до поскъпване на някои продукти от между 0,1% и почти 4%. Най-силно засегната ще е цената на безалкохолните напитки, която се очаква да нарасне с до 4% в резултат от нововъведението на републиканската пътна мрежа, следвана от тази на брашното (2,28%), хляба (1,7%), млякото (1,54%), алкохолните напитки (1,15%) и киселото мляко (1,08%).

Цените на превоза на пътници също ще се покачат. Най-значително ще бъдат засегнати маршрутите Пловдив - Стара Загора (6,4%), Русе - Силистра (6,3%) и Пловдив - Сливен (5,9%), следвани от Плевен - Ловеч и Пловдив - Бургас, с към 4,6%.

В парично изражение, в резултат на въвеждането на ТОЛ системата цената на билетите ще нарасне с между 1 лв. (София - Варна) и 5 стотинки (Пловдив - Пазарджик). Очаквано, по-високо поскъпване се наблюдава при дългите линии, например между Пловдив и Бургас - от 88 стотинки. Интересното е, че след въвеждането на ТОЛ таксите цената на автобусния билет между София и Перник ще спадне символично - с 2,2% или 6 стотинки.

Министерски съвет одобри вчера размера на ТОЛ таксите, които влизат в сила от догодина. Те ще бъдат изплащани на километър от товарните превозни средства с маса между 3,5 и 12 тона, а цената ще е между 4 и 7 стотинки, в зависимост от емисионния клас на камиона. Тол системата ще бъде стартирана на първи марти и ще обхваща 6050 км. от общо 20 хил. км. пътна мрежа. Цената на винетките догодина ще остане без промяна.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?