Следвайте ни

Хиляди българи поемат към Шипка днес от три страни

viber icon

Днес за поредна година върховете Шипка и Свети Никола ще обединят хиляди хора от цялата страна на традиционните тържества, посветени на 142 години от Шипченската епопея. Тази година се навършват и 85 години от издигането на Паметника на свободата.

Ще бъде отслужена панихида в Соколския манастир, а три туристически лъча тръгват към връх Шипка – от Соколския манастир, от местността „Узана” и от храм „Рождество Христово” при Шипченския манастир.

В 12.00 часа започва официалната част. Мястото е тържественият подход с каменните барелефи към Паметника на свободата.

От 13.30 часа е историческата възстановка на събитията отпреди 142 години, която ще бъде на централната височина.

Национално честване Шипченска епопея се провежда под патронажа на президента Румен Радев, който също ще присъства на честванията.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Мара Историята

24.08.2019 | 09:27

Евреинът Соломон Леви, известен като Сюлейман паша бил сигурен в победата, защото знаел че руснаците по-скоро ще загубят войната, отколкото да дадат оръжие в ръцете на варварите-българи. Леви обаче подценил до каква степен са варвари българите, мислел че все пак са кротки хора, земеделци, донякъде верни на султана. Знаел и че са адаптивни като евреите, но подценил отново степента им на адаптивност, и бил изненадан на какво са способни, когато искат да оцелеят на всяка цена.

Отговори
0 0

Мара Историята

24.08.2019 | 09:12

Е да де, то може ли без Радев на този величав ден, в който българите са победили руснаците, които не са искали да им дават оръжие за да освободят България, та се наложило да воюват с камъни, дървета и даже тела . След като се справили в тази трудна и екстремна заложническа криза на бойната чест и дух дошъл Радецки, а руските солдати викали "ура" за победата на българите. Така България, с двете си голи безоръжни ръце сменила "поробителя" с "освободител". Натрупаният боен опит обаче помогнал на българите в усвояването на бойната техника "на нож" с която постигнала много победи в Балканската и Междусъюжническата война. Така се създала българската армия.

Отговори
1 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?