2374
Следвайте ни

"Хемусгейт": Как строител се оказва свързан с куха фирма, без да подозира

viber icon

Докато схемата с изтеглянето и изпирането на 53-те милиона лева от АМ „Хемус“ бавно се разплита, още един участник в нея даде сведения за злоупотребите.

Преди време Камен Иванов получил предложение от единствения обвиняем по делото към този момент Борислав Колев, пише за него "Булевард България". Бившият данъчен и рефер по футзал помолил мъжа да прехвърлят фирма на името на съпругата му Нина Тодоринова, в замяна на което Иванов, занимаващ се със строителство на частно, щял да получи работа по отсечка на АМ „Хемус“.

Така, без да подозира, Камен Иванов се оказва свързан с една от фирмите бушони, през които са били изтеглени милионите от „Автомагистрали“.

Преди няколко седмици в дома му пристига ГДБОП, за да отведат него и съпругата му на разпит. Не им казват каква е причината, но загатват, че става въпрос за фирма „Виндор Монтана“ – една от кухите компании със собственици малоимотни или нискообразовани граждани, участваща в цялата верига.

„Аз си казах, че сигурно е нещо за Боби“, разказва пред камерата на Нова ТВ Камен Иванов, като посочва името на обвиняемия Борислав Колев. Познавали се от около 7 или 8 години, като „Боби“ му се представил за данъчен и му предложил помощ за услугата.

„Един вид ми е бил като шеф по пътищата. Работил съм с него в Козлодуй за Околовръстното шосе. Интересуваше ме единствено да работя и да мога да си прехранвам семейството“, казва Иванов.

Преди две години Колев го потърсил с предложение - да прехвърлят фирма (б.а. - "Виндор Монтана") на името на жена му. "Тя не е направена от нас. Тя е на някой си, но фирмата е чиста. Така ми обясни (б.а. - Колев). Нищо не сме давали като капитал. С това се е разправял Боби. Така говорихме с него, че като прехвърлим фирмата, жена ми трябва да ходи и да подписва договорите, и аз му казах, че няма как да стане", казва още Иванов.

Затова съпругата му дала пълномощно на друг човек, за да се разпорежда от името на фирма „Виндор Монтана” ЕООД.  "За да може този човек да подписва договорите. Не познавам този човек. Не сме го виждали. Даже като отидохме в Монтана на гарата, и се чудихме кой е той. Четем в интернет, че е изтеглил 18-19 млн.", обяснява Камен Иванов.

 
„Не сме откривали банкови сметки. Никога не сме ходили в банка”, добавя той.

Борислав Колев изпълнил обещанието си към мъжа и му позволил да води свои работници, от които да печели. „Бях пратил мои приятели и получавах комисиона, за участъка Мездра - Ребърково. Мислех, че тези пари са за тази магистрала. Надницата беше 55 лв., на момчетата им казах - 50 за вас, 5 за мен”, разказва Иванов.

Парите на работниците и печалбата на Камен се плащали от Борислав Колев, твърди той. Не може да обясни как бившият данъчен е попаднал в схемата, но твърди, че 53-те милиона лева „едва ли са при него“. „Боби е подложка на някого“, казва Иванов.

За това намекна и вътрешният министър Бойко Рашков, който разговаря лично с бившия данъчен и брат му Иво, след като двамата поискаха срещи с него и с главния прокурор. Иван Гешев присъстваше на разпита на Колев в Софийска градска прокуратура.

Все още не е ясно къде са парите, изтеглени през кухите фирми. Засега е известно, че още един човек е получил бонус от Колев за участие в схемата – той помогнал за документи в банката, от която бил теглен кешът, и в замяна на това получил „на два пъти джип“, според Бойко Рашков.

В четвъртък вътрешният министър заяви пред БНР, че за него няма съмнение къде са парите.

“За мен не е тайна. Схемата е направена по мафиотски маниер. Аз знам, че има хора, които чакат да кажа имена в ефир и веднага да стегнат куфара за Дубай“. По време на срещата му с Колев той чул имена на други хора, които са участвали в аферата, но според Рашков те не са известни сред обществото.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (8)

Тиква

Тиква

25.12.2021 | 18:07

Да арестуват Боко Тиквата и да му хвърлят един бой и той ще си признае.

Отговори
1 2
Песен за солисти и хор

Песен за солисти и хор

25.12.2021 | 17:30

А грабежа на КТБ къф е Шъ имали някой да Изпеевски кък стана това Пеевски що не ни го изпее

Отговори
1 1
ОСИГУРЕТЕ  'Н'Е'О'Т'К'Л'О'Н'Е'Н'И'Е'

ОСИГУРЕТЕ 'Н'Е'О'Т'К'Л'О'Н'Е'Н'И'Е'

25.12.2021 | 16:49

(Преди всички “разследвания” за неотклонение нека закопчаем на глезена на “депутатин” Тотев, на баскетБОЛНИЯ мозъклия Зико и на неговия послушник “арх” Ахрянов (и др.) по една елегантна електронна гривна. Да не би да се заблудят докато берат гъбки в пограничните шубраки та да попаднат в Сръбско / Дюбайско случайничко. Багажниците на напускащите юрисдикцията джипове, таксета, ТИРове, таратайки гемии и надувни лодки да се проверяват = = = опасни са не само пристигащите престъпници и избягали затворници, но и излизащите навън!)

Отговори
3 1
Алллоооооооо?

Алллоооооооо?

25.12.2021 | 15:55

Тия коледни анимации на кого ги прожектирате? На всички е ясно, че милионите с торбите отиват много НАГОРЕ! Сещаме се къде точно...

Отговори
4 1
драган

драган

25.12.2021 | 14:44

когато не си направил нищо през живота си най лесно е да плюеш

Отговори
2 7
Миро

Миро

25.12.2021 | 13:57

Марица и вие ли пробутвате тия примитивни схеми. Тоя не подозирал, оня не разбрал, другия бил еди какъв си. Примитивно,

Отговори
9 1
Алена!

Алена!

25.12.2021 | 13:32

Този да не се прави на умряла лисица, ами да си каже всичко, защото той е съучастник в грабежа на века от бруталните крадци от управляващата ни 12г.Хунта!

Отговори
10 8
Ха-ха-ха

Ха-ха-ха

25.12.2021 | 13:05

Тия ги разправяйте на баба си от Бусманци. Фирма прехвърлена на името на жена му и тя дала пълномощно тия схеми са ясни на българина от когото крадете иди. оти

Отговори
13 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?