Следвайте ни

Грях ли е политиката? Синодът предупреди свещениците да не се бъркат в изборите

viber icon

Служителите на Българската православна църква нямат право да участват в предизборни мероприятия, нито пък да се ангажират политически. Това напомни със специално окръжно Светият синод, по-малко от месец преди вота на 4 април. 

Опасенията, че клирици могат да се впуснат в политически игри в предизборната надпревара е повод за специално заседание на ръководния орган на БПЦ, проведено още на 16 февруари.

"За пореден път Св. Синод напомня на свещенослужителите, че санът им не позволява да се ангажират пряко с партийни интереси и да извършват чинопоследования по мероприятия и офиси на политически партии", пише в окръжното. Следва и какво са обсъждали владиците и патриарх Неофит по повод на вота. 

„Св. Синод в заседанието си на 16.02.2021 г., прот. № 1 – пълен състав, разгледа въпроса за участието на духовни лица в политически мероприятия на партиите във връзка с предстоящите избори и реши:

1. Напомня, че съгласно 6-то и 81-во Апостолски правила, 10-то правило на VІІ Вселенски събор и чл. 139, ал. 1 от УБПЦ – БП, свещенослужители не могат да участват в общински избори като кандидати за кметове и общински съветници, както и да бъдат избирани за народни представители;

2. Молебени и водосвети по молба на политически партии, лица и сдружения, според изискванията на Православната църква, да се извършват само и единствено в православни храмове;

3. Приветствието на свещенослужителите да бъде с духовно съдържание“.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?