1553
Следвайте ни

Гробищата на село претъпкани, заравят мъртвите в дворовете

viber icon

Смъртните случаи при COVID-19 са най-тежката част от болестта за близките хора. Погребенията се извършват при специални мерки и без церемонии. В някои български села жителите стигат до там, че да погребват своите роднини в двора на къщите си.

Виолетка живее във видинското село Градсковски колиби, а Руси - в тетевенското село Глогово. Общото между тях и съселяните им е, че са погребали близките си в частните си имоти, а не както е по закон - в гробища. Всички знаят, че не е редно, но казват, че нямат друг избор.

"Като влиза в сила Ньойският договор, границата се премества от Тимок и разделя нашето село със с. Градсково в Югославия. Там има гробище, но идва въпросът къде при нас да се направи.

Никой не е съгласен да си дава от декарите покрай къщата, за да се направи гробище и се решава всеки да си погребе домашните в собственото гробище до вкъщи", казва Верка Вълкова, кметски наместник на с. Градсковски колиби.

Община Видин притежава 123 декара в близка местност, но там има предимно гори, а и е много далеч от селото - на 10 километра. Дворните места в с. Градсковски колиби са в размер на 10-15 декара, а проверки от РЗИ не са правени.

"Има много диви свине, има чакали, но няма разровени гробища. За водоемите - никой не е мислил по този въпрос", обясни още кметският наместник.

На 250 км от Градсковски колиби е село Глогово, където гробище има, но местата са отдавна запълнени. Руси Бекиров обработва земята, но и погребва своите близки в местността "Куково".

"Сестра ми почина, след 2 месеца почина и брат ми и ги погребваме тук, защото в гробищата няма място. Майка ми преди 30 години е погребана в гробището, когато имаше място. Ще ползваме тук, докато има място", казва Руси

В момента гробищният парк е запълнен максимално, а проблемът е от 5-6 години, казва кметът на с. Глогово Бисер Габровски. Около имотите на жителите има отделни гробища от 60-те години. От 5-6 години семействата, които си имат гробища, са започнали да копаят наново край тях, допълни кметът. Част от починалите от коронавирус през последните месеци също са погребани по този начин.

"Тези, които починат от ковид в болниците, ги докарват със затворени ковчези и не се разрешава на близките да ги отварят", допълни Габровски.

Кметът неколкократно е сигнализирал за случая, но няма подходящ общински имот, където да се направи гробище. Имотите са частни и се притежават от много наследници - не всички от тях са дали съгласието си.

"Всяка година се правят проверки и се съставят предписания и протоколи, но просто няма подходящи места", обясни Бисер Габровски..

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Кви специални

Кви специални

16.10.2021 | 21:56

Мерки ве? Тоя ковид не е Ебола . Да ви се__рем в устата . Хората не могат спокойно да си изпратят близките . Педерунгели ваксинирани .

Отговори
4 5
Деа и чифутщината Деа и новината

Деа и чифутщината Деа и новината

16.10.2021 | 21:29

Аве серсеми нерде Стамбул нерде Ямбул Във Румъния можеш да видиш гроб не само в двора ами и пред къщата където е тротоара или нещо подобно на туртуар И там ли е виновен Чаушеску Може би Путин или Радев Само вашата Тиква Гейшеф и Пиееевски са невини Оня пък вашия Де Израели пък е целия в бяло А пък по въпроса за границите Идете се разходете до Голанските възвишения без да се връщате И да видим къде ще ви копат У Израел У Сирия или у Египет

Отговори
4 6

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?