Следвайте ни

Гръм! И кучето побягва навън. Какво да направим?

viber icon

“Търси се изгубено куче.” Такива обяви зачестяват по Коледа и Нова година, пише 24 часа.

Тогава би трябвало да ни е най-празнично, но тревогата за съдбата на домашния ни любимец надделява. В повечето случаи има хепиенд, но в други...

Обявата щеше да е по-точна, ако пишеше “избягало куче” и за това отчасти сами ще сме си виновни. За хората прекрасните звезди, които за секунди блясват многоцветно в небето, са повод за усмивки и надежди. За много животни обаче - особено за кучетата, гърмът от тяхното избухване води до страх, тревога, уплах, желание да се скрият, търсене на закрила и убежище или паническо бягство през първата отворена врата или прозорец. Това състояние не предполага разумна мисъл, а само неконтролируемото “бягай, бягай, бягай...”.

Има огромна разлика между обикновена предпазливост, страх и ирационална фобия! Кучетата са много интуитивни животни, затова ги пазете от плашещи състояния, колкото е възможно повече. Според статистиката 45% от тях във Великобритания изпитват панически страх от гърмежите на пиратки и фойерверки. Лабрадорите и немските овчарки са най-безстрашни. Най-плашливите се оказават кеърнтериерите.

Кучетата, които били физически активни над 3 часа дневно, също проявявали по-явни признаци на безстрашие. По-едрите породи са по-малко плашливи от дребните.

Най-добре е да затворите всички прозорци и врати, при разходка - задължително каишка!
Най-добре е да затворите всички прозорци и врати, при разходка - задължително каишка!

Обикновено кучетата започват да се приучават към шум от фойерверки, автомобили, изстрел или гръмотевици в най-ранна възраст или в периода на пубертета. Ако този момент на приучаване към силните шумове се пропусне, кучетата могат в подобни ситуации да изпадат в тежки емоционални състояния. Има начини да се избегне такова поведение. Нужни са търпение, контрол и любов.
Защо кучетата се плашат от пиратките?

 

Още по темата четете тук.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?