Следвайте ни

"Гражданска отговорност” с 200% по-скъпа за тези шофьори

viber icon

През първата година след въвеждането на системата „бонус-малус“ 2 755 392 или 87,7% от шофьорите ще получат отстъпка от цената на задължителната застраховка. Изрядните водачи ще намалят разходите за „Гражданска отговорност“ с 10% още през 2018 година.

А едва на 3% от шофьорите, или на около 100 хиляди души, цената на застраховката ще се повиши с 200%. Това стана ясно по време дискусия за въвеждането на новата система за определяне на цената на застраховката в зависимост от поведението на пътя, организирана от Комисията за финансов надзор.

„С въвеждането на системата нямаме намерение да ощетяваме болшинството от българските шофьори, които са дисциплинирани. Нашето желание е да притиснем нарушителите на пътя“, заяви председателят на КФН Карина Караиванова, цитирана от БГНЕС. Тя признава, че предложенията имат несъвършенства, но се надява с подобни дискусии всички спорни моменти да се изчистят.

Очакванията на КФН са проблемите да се избистрят, докато завърши синхронизацията между системите на МВР и Гаранционния фонд.

Заместник-министърът на транспорта Ангел Попов заяви, че много неща са направени за последните две години, но темповете за намаляване на убитите по пътищата не задоволяват.

"Само през последните две седмици са засечени над 130 000 „пътни терористи. Същевременно много хора имат златни талони и какво от това като по никакъв начин не получават поощрение“, смята Попов.

Представителят на консултанта „Ърнст енд Янг“ (Ernst & Young) Никос Кефалинос обясни, че една от мерките е собствениците на автомобили внимателно да преценяват на кого дават колата си, тъй като при едно евентуално нарушение на другия шофьор това би затруднило последваща продажба на колата. Наказателни точки ще се трупат и на автомобила.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?