Следвайте ни

Говорител на ЦИК: Изборните измами са неприложими при машинен вот

viber icon

Централната избирателна комисия пусна онлайн симулатор за машинното гласуване, а вчера стана ясно, че една от машините за пробното гласуване е блокирала и не може да бъде поправена или заменена. 
 
Какви рискове крие машинният вот и ще помогне ли той за ограничаването на купения вот?
 
"Изобщо с машинното гласуване главният проблем е хората да преодолеят психологическите притеснения. Иначе то, дори за човек, който никога не е виждал такова устройство и не е работил с електронни устройства - дори такъв човек би могъл да гласува за по-малко от минута", заяви говорителят на ЦИК Цветозар Томов в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
"Повреди ли се машината, се преминава на хартиено гласуване, като СИК първо трябва да се свърже с РИК, която от своя страна трябва да уведоми ЦИК", разясни социологът и изтъкна, че подобни неизправности ще се случват рядко. 
 

Машинното гласуване ще помогне да бъде ограничен купения вот. "Схемите за изборни измами са неприложими при машинен вот. Измамниците трябва да измислят нещо ново, те нямат висока технологична култура и поне за тези избори опити за манипулация на устройствата няма да има", категоричен е Томов.
 
Гласуването с машина би трябвало да намали опашките пред секции, като капацитетът на устройството е за 50 гласоподаватели на час. Томов не очаква такива опашки в края на изборния ден.
 
"Ще трябва да се вземат мерки при секции, където има повече от 50 човека, но не би трябвало да се образуват такива опашки, освен ако някой не се организира умишлено в края на изборния ден, за да се получи такъв проблем", смята говорителят на ЦИК.
 
Ниското доверие в машинния вот е следствие от закъснялата информационна кампания и от проблемите с набавянето на допълнителни устройства.
 
"Ако бяха останали 9600 (машини, бел. ред.), нямаше да има устройства, които да отделим за обучение. Машина, която се използва предварително за обучение, няма да бъде използвана за изборния ден, тъй като е с демо софтуер, а не със софтуера за изборния ден", обясни Томов.
 
Социологът се надява, че медийният интерес към тази тема ще предизвика повече хора да тестват машините за обучение. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?