Следвайте ни

Готвят тотална промяна в матурите за седми клас, министър Вълчев я огласи

viber icon

Тотална промяна в матурите за седмокласниците готви просветното министерство. Идеята е кандидат-гимназистите да не бъдат изпитвани само по математика и български език, но и по други предмети.

"Имаме намерение да предложим интегрален изпит в седми клас от 2022/2023 учебна година, но е необходима добра комуникация с учителите и родителите", заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на пресконференция в МОН в отговор на въпрос дали ще има интегрален изпит след седми клас и кога се предвижда да бъде въведен.

Сега учениците в седми клас имат национално външно оценяване по български език и литература, и по математика, с оценките от които кандидатстват за прием в гимназиите, но има и мнения, че трябва да има и въпроси от природните и обществените науки.

Част от аргументите за интегралния изпит са свързани с това, че не можем да пренебрегнем природните и обществените науки, а математиката, българският език и литературата са атестат за придобитите компетентности на учениците, обясни министър Вълчев.

Не го правим само заради учителите по природни и обществени науки, а го правим, защото всеки ученик трябва да придобие хармоничен микс от знания, умения и компетентности. Всеки изпит и този преход, който се опитваме да направим към компетентностния подход, предполага да има по-малко заучаване, наизустяване, правим и промени в учебните програми по природни науки и по география. Тя е и природна наука, но и обществена наука.

"Изчистваме голяма част от понятията и искаме децата да формират интелигентност, да са четящи, да изградят умения и ако се погледне изследването PISA, се вижда, че прилича повече на изпит за интелигентност, на тест за интелигентност", коментира министър Вълчев.

Той отбеляза, че и у нас трябва да направим този преход. "Много ми се иска да успеем да мерим формираната интелигентност на учениците в резултат на натрупването на знания, но не на конкретни знания, а в резултат на това, че сме успели да ги направим четящи хора, и по този начин - те ще бъдат знаещи и можещи", заяви образователният министър.

Имаме едно прекалено фиксиране върху изпитите след седми клас, и то е заради това, че те определят - малко или много, по-нататъшните образователни и житейски възможности на детето, коментира министър Вълчев.

Той добави, че "се получава едно нежелано стратифициране на системата на гимназиалното образование и се иска по-голям брой училища и повече професионални гимназии да бъдат желани от учениците в гимназиален етап".

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Децата

27.02.2020 | 16:49

ще бъдат четящи, знаещи, по-функционално грамотни, когато учебниците станат наполовина дебели, допълнителните помагала също, учебните тетрадки с попълване на празни квадратчета изчезнат въобще и раницата на третокласника ми олекне до 1-2 кила, а не сегашните 6,3 кг!!!!

Отговори
2 0

111

27.02.2020 | 16:38

"Матура" произлиза от едноименната латинска дума и означава зрял.Каква зрелост у седмокласници,какви 5 лв.Дайте им футболни топки и да ритат до насита. Каква матура за тези деца???В този смисъл игрището в двора на търговската гимназия ако можеше да говори... И пак станахме хора-юристи,лекари професори и т.н. и т.н...А ритахме много здраво!!!!!

Отговори
5 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?