Следвайте ни

Горещи подробности за подкупите в ГДБОП (СНИМКИ)

viber icon

Прокуратурата ще поиска постоянен арест за двамата висши антимафиоти Кирил Ванков и Цветан Панков. Според обвинението, срещу заплащане те са покровителствали престъпни групи за трафик и разпространение на наркотици.

Постоянен арест ще се иска и за тяхна подчинена, обвинена, че е била свръзка с наркобандите, пише блиц.

Разузнавачката, която е била към главна дирекция Национална полиция, е била така да се каже ковчежникът на групата. Тя е събирала всички пари и след указанията на двамата висши антимафиоти ги е разпределяла. Очаква се делото в Специализирания наказателен съд да завърши с произнасяне дали тримата ще останат в ареста. 


Снимки: БулФото

В групата има и четвърти разследван. Той не е служител на МВР, представял се е като сътрудник на ДЕА - американската служба за борба с наркотиците и е притежавал фалшива карта на Международна полицейска асоциация. 

Той е бил посредник в контактите между двамата висши антимафиоти и престъпните групи. Досъдебното производство е организирано през май тази година по повод депозирана справка от Дирекция "Вътрешна сигурност" към МВР в Специализирана прокуратура. 


"Засегнат е международният авторитет на страната ни заради факта, че обвиняемите лица са осъществявали сътрудничество с чуждите служби. Вярвам, че органите на МВР бързо ще върнат доверието към чуждестранните ни партньори. 


В резултат на тази престъпна дейност са били провалени редица наказателни производства в страната и чужбина чрез предоставянето на предварителна изпреварваща информация на разследваните лица за предстоящи действия по разследването и задържания от страна на правоохранителните органи", каза говорителят на главния прокурор Сийка Милева. 


По думите ѝ, дейността на групата е била в няколко направления: Първо - получаване на подкупи от лица, занимаващи с наркотрафик, т.нар. осигуряване на чадър. Второто направление е получаване на подкупи за неутрализиране на конкуренти. Третото - предоставянето на предварителна информация по различни разследвания. 


Операцията е безпрецедентна в България за последните десетилетия, заяви Стефан Бавков, дир. на дирекция "Вътрешна сигурност на МВР.

Дирекция "Вътрешна сигурност" под ръководството на министъра на вътрешните работи и наблюдението на Специализирана прокуратура успя да неутрализира и да документира престъпната дейност на висшите ръководни служители в системата на МВР.

"Нашата работа бе изключително трудна, тъй като служителите не само добре познават способите и методите на разследване, но същевременно в хода на действията по разследването и оперативните действия те контактуваха с нас, с наши служители, което допълнително затрудняваше разследването.

Изключително нагло и арогантно, безпрецедентно поведение на висшия началник на отдела за борба с наркоразпространението. Не съм виждал такова в моята практика.

Той не се спираше пред нищо, за да поиска, за да изнудва, за да манипулира с цел получаване на паричните средства", каза Стефан Бавков. Групата е действала и през 2014 година, допълни още той.

Дирекция "Вътрешна сигурност" днес е депозирала в спецпрокуратурата допълнителни материали за деяния от 2014 година на двамата служители.

"Идентични, осуетяване на наказателно производство, облагодетелстване, предоставяне на класифицирана информация на криминалните среди. Всичко с цел подкуп.

В хода на оперативната дейност прави впечатление, че полицаите нямаха дори морален ангажимент.

Самите те имат малки деца и бяха с ясното съзнание, че покровителстваха канала не само за разпространение на наркотични вещества на територията на България, но и към страни от Европа, с което пречеха на нашите партньори.

Бяхме пред сриване на доверието на страната. Те са лицата, които са контактната точка. От една година се осъществява мониторинг върху дейността на висшите служители, а по-активно от няколко месеца", каза още Стефан Бавков, дир. на дирекция "Вътрешна сигурност на МВР.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Ковидчо:

Ковидчо:

28.06.2020 | 18:30

И сега като се почне едно боледуване...

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?