Следвайте ни

Горещи подробности за бащата на Тита и бандата на Гольовците

viber icon

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов вдигна завесата около далаверите, които са се въртели в НОИ-Силистра, както и разбитата банда на Гольовците. Ето какво каза той в интервю пред в. "Телеграф"

- Главен комисар Иванов, как засякохте бандата, която източва НОИ с фалшиви документи за миньорски пенсии и в нея участва бащата на певицата Тита?
- Получихме информация при колегите в ОДМВР-Силистра и стартира разработка през 2017 г. Работата е била много интензивна, но имайки предвид общонационалната операция по издаването на фалшиви ТЕЛК-ове, малко се забави. Самите участници в групата бяха изпитали известно притеснение. След това беше уведомена ГДНП, а на база на направения анализ се включи и ГДБОП. Докладвахме на Специализираната прокуратура и резултатите са налице.

- Имало е парола „Силно мой човек – Пенчев“. Кой я е измислил?
- Не мога да кажа, но е поставяна под давлението на директора на НОИ-Силистра Милен Пенчев. Тя означава, че преписките не бива да се подлагат на допълнителна проверка и трябва бързо да се придвижат за отпускане на пенсия.

- Каква е била по-конкретно ролята на Милен Пенчев в схемата?
- Той е контролирал движението на преписките и отпускането на пенсиите. Той като ръководител на НОИ-Силистра е осъществявал контрол и е възлагал на свои служители да придвижват преписките, контролирал е цялото движение на документите. Осъществявал е своята дейност като е получавал лични данни на подлежащи за пенсиониране хора чрез посредник, извършвал е консултации със служители относно нанесените данни в документите. След това е възпрепятствал извършването на проверки в пенсионните производства като е индикирал въпросните преписки с паролата СМЧ-Пенчев. Проверяваме и данни дали е заплашвал свои служители да не правят проверки по пенсионните досиета.

- Стана ли ясно колко човека са взели пенсии с фалшиви документи?
- Проверява се тази информация, има доста свидетели, които са разпитани. Мога обаче да ви кажа, че от тази схема са се възползвали доста хора на различни позиции. Има информация например и за действащия кмет на Айдемир, че се е възползвал от такава неправомерна пенсия. Банковата му карта е намерена при процесуално-следствените действия. Има и бивши кметове, общински съветници.

- Други участници в групата са майка, баща и син. Какво са правили те?
- Те са намирали желаещи за отпускане на пенсии и са изготвяли неистинските документи. Намирали са ги чрез познати, чрез хора, които вече са се възползвали от тази схема. По принцип и тримата живеят в София, но имат жилища в Силистра, на които са били регистрирани въпросните кандидати за пенсиите, за да може преписките да се гледат в местния НОИ. Бащата например през 2012 г. е бил осъждан за измама. Тогава е въвеждал в заблуждение хора, че ще им осигури пенсии, прибирал е парите, но не е вършил работа. Друг от членовете на бандата пък е съден за присвояване на средства в особено големи размери.

- Стана ясно, че рушвета е била 10 000 лв. Някакви други суми били ли са искани?
- Данните, които имаме, показват, че това е била тарифата. Пари не са се давали предварително, а след като е отпускана пенсията. Били са прибирани банковите карти до изплащането й. Участниците са теглили преведените пенсии с пълномощни, след това са връщали картите.

- Казахте, че Пенчев е действал чрез посредник. Къде са се виждали, къде са договаряли схемите?
- В Силистра, и в София. Напълно е възможно схемата да е действала и преди 2017 г., затова вероятно ще се върнем още назад в проверките.

- Разбихте и бандата на Гольовците, в която участват двама полицаи от 2 РПУ. Кое е най-бруталното й престъпление?
- Всички престъпления са брутални, участвали са в кражби, грабежи. Работата по групата започна след въоръжения грабеж на пощата в Световрачане, когато бяха откраднати пенсии, въпреки че сумата беше малка- 3000 лв. Що се отнася до най-драстичното престъпление, мога да кажа, че да чупиш паметници на мъртви хора, е точно такова. Не мислите ли? Друго характерно за тази група е, че докато извършват престъпления, никога не са се подчинявали на полицейските органи, имало е преследвания, оказване на съпротива.

- Хора от кв. „Оралндовци“ разказват, че без одобрението и позволението на тартора Коце Белия, не е било извършвано нито едно престъпление. Вярно ли е това?
- Тези данни се потвърждават от работата, която сме извършвали по групата. Той е с доста силно влияние и действително всички престъпни действия, които са извършвани от негови приближени, са ставали след санкцията му. Даже имаме данни, че са заплашвали хора, за да крадат за тях. Карали са основно по-млади хора да извършват кражби в тяхна полза.

- Кога засякохте, че двамата полицаи работят за Коце Белия?
- Данните за полицаите постъпиха при нас, когато започнахме работа по групата.

- Може ли да дадете пример за престъпление, в което са участвали полицаите?
- Не мога да коментирам оперативни данни. Имали сме обаче назад във времето информации за служителите, че извършват неправомерни действия. Но щом не се е стигнало до повдигане на обвинения, значи не е било потвърдено по категоричен начин. За единият от полицаите, още по времето когато бях директор на СДВР, получихме данни и беше образувана дисциплинарна проверка. Доколкото знам е приключила с предложение за уволнение.

- Единият полицай от 2 РПУ е трябвало да бъде уволнен, преди да го арестувате, така ли излиза?
- Да, точно така.

- Техни колеги разказват, че не са се криели много, демонстрирали са висок стандарт на живот, идвали са с луксозни коли. Как ви изглежда това поведение лично на вас?
- При многократните срещи, които правим с колегите от Вътрешна сигурност, винаги сме поставяли това като задача - да няма тази криворазбрана колегиалност. Когато служителите имат данни, че техни колеги извършват неправомерна дейност, или начина им на живот не съответства на доходите, да подават сигнали. Така ние извършваме проверки и ще се вземат мерки.

- Преди по-малко от месец беше арестуван почти целият икономически отдел на 4 РПУ. Ще продължавате ли по същия начин да действате срещу корумпираните?
- Абсолютно. Такава е нашата визия и политика. Не искаме да си заравяме главата в пясъка, никога не сме отричали, че има проблеми, но аз специално като главен секретар ще направя всичко възможно такива полицаи, които петнят името на МВР, да не остават безнаказани. В министерството работят много честни и доблестни хора, те не заслужават подобни служители да ги очернят.

- Да разбирам, че готвите още операции срещу корумпирани полицаи, и да се готвят и други?
- Работи се по всички сигнали и ще опитаме да доведем всичко до край. Няма да има защитени служители, когато не си изпълняват съвестно работата и особено, когато извършват престъпления. Аз лично ще бъда безкомпромисен към такива хора.

- След операцията по фалшивите ТЕЛК-ове, имате ли вече информация колко групи извършват тази незаконна дейност и в кои градове най-много?
- Оказва се, че след като започнахме проверките - във всяка една област има такива неправомерни действия. Нашата работа няма да е кампанийна в тази насока. Продължаваме, включваме все нови и нови области. Това са много трудно доказуеми престъпления, необходим е много голям човешки ресурс. Затова се насочихме първо към областите с най-голям процент, но тя ще обхване цялата страна. Така че, ако някой извършва подобна незаконна дейност, да се готви.

- Повечето от задържаните лекари по ТЕЛК-аферата бяха пуснати без мерки за неотклонение. Защо?
- Това, че някой е без мярка, не означава, че в работата по делото няма да получат осъдителна присъда. Те нямат оправдателни присъди и са в качеството на обвиняеми. Искам обаче да кажа и друго. В тази система работят много качествени професионалисти, отлични лекари. Ние в никакъв случай не искаме да хвърляме клеймо върху цялото лекарско съсловие. Това е много благородна професия, аз самият съм от лекарско семейство, родителите ми са лекари, и не мога да кажа, че всички са корумпирани или извършват престъпления. Но е ясно и друго-че такива престъпления няма как да се извършват без съдействието на лекари.

Едно интервю на Виктория ПЕНКОВА, в-к "Телеграф"

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?