Следвайте ни

Законът за личния фалит 4 пъти удря на камък

viber icon

Четири неуспешни опита да бъдат прекарани законови промени за фалита на физически лица се случиха само през последните няколко години. Нито един от тях обаче не дойде от опозицията у нас. Гласовете за промяна на порочния модел се чуваха или от управляващата коалиция, или от организации извън парламента.

През април 2015 г. група народни представители от ГЕРБ за пръв път внесоха две предложения за изменение на съществуващия в Закона за задълженията и договорите (ЗЗД) режим на погасяване на дълговете. С промените се искаше лихвите и разноските по даден дълг да се погасяват след главницата по него, а също така и да се въведе абсолютна давност от десет години, която да погасява всички дългове на физическите лица, без значение дали кредиторът е действал активно, за да ги събере, или не. Предложенията тогава не намериха голяма подкрепа, но пък срещнаха мощен отпор от колекторските фирми.

Движение „България за гражданите”, като част от „Реформаторския блок“, който бе коалиционен партньор на ГЕРБ, също се зае да направи промени в ползва на задлъжнелите физически лица. И този проектозакон обаче не мина. 

През 2017 година новите коалиционни партньори от "Обединени Патриоти“ внесоха законопроект, според който необезпечени задължения до 150 хил. лв. на лица, които не обслужват дълговете си в продължение на 10 години, ще могат да се опрощават. Законопроектът обаче не беше подкрепен в пленарната зала и бързо слезе от дневния ред на депутатите.

Индикации от мнозинството на ГЕРБ за подобна стъпка обаче дойдоха отново през май 2018 година, когато бившият министърът на правосъдието Цецка Цачева настоя, че България остава единствената държава в ЕС, в която няма разписана процедура как се слага край на дълговете и има вечни длъжници.

По същото време и бившият омбудсман Мая Манолова изготви свой проект на закон за длъжника и дълговете на физическите лица, като през миналата година тя внесе в Народното събрание закон за гражданската несъстоятелност. Основен мотив на Манолова беше, че средно за година българите забавят плащания за около 800 млн. лв. Става дума не само за дългове към банки, но и за дългове към фирми за бързи кредити, към лизингови компании, към колектори, към различни монополни дружества. Законопроектът на Манолова не успя да мине при гласуването в залата.

Станимир Кронев

Станимир Кронев

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?