Следвайте ни

Държавата тегли заем от 1 млрд. за борбата с епидемията

viber icon

Държавата ще изтегли един милиард заем заради кризата с епидемията от коронавируса.  Новината огласи финансовият министър Владислав Горанов по Нова телевизия. Още следващата седмица се готви предложение за актуализация на бюджета заради вкарването на допълнителните средства.

"Ще предложа поемането на дълг - около милиард. Как ще се развие кризата с коронавируса, зависи от това колко дълга и дълбока ще бъде тя. След като преодолеем последиците от заразата и се погрижим за живота и здравето на българските граждани, неминуeмо заради ограниченията, които налага пандемията, ще стигнем и до стопанска криза“, каза още той. 

„Засега предимно са страховете. Всички мерки, които се взеха в останалия свят, с който сме свързани, определено повлияват на бъдещето на всички сектори, които са свързани с експорт. Много малко сектори няма да бъдат директно засегнати“, каза още той.

"Не искаме да запазим предприятията, които не могат да се запазят, а бизнесите, които виждат перспектива и искат да се възползват от помощта. Това не е мярка за бизнеси, които ще фалират", коментира мярката 60/40 финансовият министър.

"Има бизнеси, които бързо се адаптират, а има и предприятия, които по-трудно могат да преминат към промяна на дейност.

Мярката е за работодателите, които искат да запазят заетост. Тези, които не искат да се разделят със своя резерв и не искат да проявят солидарност, да не приемат мярката. 60/40 е с грижа за работника, а не за бизнеса и работодателите, които не искат да участват", допълни Горанов. 

"Не можем да отделим ресурс като Германия и САЩ. Ще видите, че Франция дава по-малко от нас, ако сравним средствата и БВП на страната", разкри финансовият министър. 

"Сега последиците за икономиката са да задоволим преките нужди на хората", каза още той. 

"Ще предложа първоначален вариант за актуализацията на бюджета с повече финансиране за бизнесите. Става въпрос за милиарди левове", съобщи Владислав Горанов. 

"Не предвиждаме намаляването на ДДС за ресторантите, не всички плащат такъв. Временно се отлага дебатът за наредба Н18", каза още министърът на финансите. "БНБ и търговските банки ще анонсират единна стратегия за отсрочвания на банкови кредити", завърши Горанов и уточни, че тази мярка няма да е "кредитна ваканция". 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

за едни свинско със зеле за другите заем

30.03.2020 | 00:59

а балъците цвилят в захлас от гербомерките хахаха ше ядете гербосуджук, ама през витрината

Отговори
0 0

Джевдет

29.03.2020 | 22:20

Ако удържим ПОБЕДА цената ще е твърде висока.

Отговори
0 0

Grand Funk

29.03.2020 | 22:09

Владо и ти знаеш ,че 1млрд. няма да стигнат.Минимум 5млрд.ти трябват в момента,стига да има кой да даде и на каква цена/лихва.

Отговори
0 0

УМЧО

29.03.2020 | 20:21

Що не предплатят още 3 фърчила? Файдата е повече.

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?