Следвайте ни

Голям протест в София за Черно море, подкрепиха го шепа пловдивчани

viber icon

Стотици се събраха в София на протест в защитата на пиродата по Черноморието, предаде репортер на БГНЕС. Организатори масовата проява са коалиция “За да остане природа в България” и инициативата “Зелени закони”, които алармират за неспазени обещания и куп нарушения по морето. Протестът имаше подкрепата на Пловдив и Варна, но под тепетата се събраха една шепа хора.

Протестиращите настояват за забрана на застрояването в района на Камчийски пясъци. Според тях новата заповед на министъра на околната среда и водите за обявяване на защитена зона “Камчия” задължително трябва да включва отпадналите конкретни забрани за строителство в конкретни имоти, които са били обект на заменки.

"За пореден път е застрашена дивата природа, която остана толкова малко вече. Искаме да я съхраним. Всеки българин иска да се спре презастрояването, дълго време сме се нагледали на грозните гледки. Искаме да съхраним Камчийски пясъци, около Синеморец също има проблеми", заяви Елеонора Йосифова, един от протестиращите.

Тя даде пример с хотела-подпора стена на Алепу, който скоро съдът обяви за незаконен и призова институциите по-стриктно да съблюдават за нарушения, както и за подобряване на законодателната рамка.

Екоактивистите настояват в кадастъра да се създаде единна и актуална карта, отразяваща всички дюни по българското Черноморие като начин на трайно ползване, както и спиране и премахване на строежите на Алепу и в местността Поляните край Синеморец.

С викове "Искаме природа, не искаме бетон" протестиращите се отправиха на шествие през пешеходната зона на булевард "Витоша" към сградата Министерски съвет, а от там към парламента и Орлов мост. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?