Следвайте ни

Голям празник е, почитаме закрилника на българите

viber icon

Българската православна църква почита днес църковния празник за Успението (заспиването) на Св.Иван (Йоан) Рилски.

Празникът се отбелязва в деня на годишнината от кончината на светеца.

Преподобният Иван Рилски е роден около 876 година в село Скрино в Осоговската планина. Живял е по времето на княз Борис и сина му Владимир, на цар Симеон и на сина му Петър - време на широко разпространение на християнството в пределите на България.

Като юноша той копнеел да се посвети в служба на Бога и постъпил в манастир. След като приел монашеството, напуснал манастира и се скитал на много места. Установил се в Рила и основал Рилския манастир. В края на живота си светецът се отдал на уединение и молитва. Той умира през 946 година и е погребан в малката манастирска църква на Рилската обител.

Около 980 година мощите на Иван Рилски са открити и пренесени в София, а той е канонизиран. През 1183 година унгарският крал Бела Трети отвоюва Средец от византийците и отнася мощите на българския светец в Унгария, откъдето са върнати след четири години. След освобождението на България от византийско робство цар Асен ги пренася през 1195 г. в столицата Търново.

Св.Иван Рилски Чудотворец е почитан като общобългарски светец, който ни закриля, но славата му се разнася също в Русия и на целия Балкански полуостров.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

ано

ано

18.08.2021 | 07:29

И кадет Рилски да ни закриля и пази!

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?