Следвайте ни

Големият пожар е загасен, щетите са потресаващи

viber icon

Окончателно е потушен е огромният пожар, който гореше на българо-турската граница, сйобщи Нова телевизия..  Заради пламъците беше обявено бедствено положение в  5 общини в хасковско. А огънят погълна близо 100 хиляди декара треви, храсти и гори.  Синоптиците предупреждават, че рискът от пожари в Южна България все още е много висок.

Районът на селата Присърец, Филипово и Радовец беше мястото, откъдето пожарът влезе на територията на Хасковска област. Той тръгна от граничен пункт „Лесово” и унищожи десетки декари по пътя си. Причината за един от най-големите пожари в България от последните години е хвърлен фас от шофьор на камион.

Остава в сила бедственото положение в петте общини в Хасковско заради опасността от нови пожари. В района на Сакар планина ще бъде направен повторен оглед и по въздух, за да се прецени има ли опасност.

 Изчисленията на Горските сочат, че горският фонд е едва 40 000 дка от изгорелите 100 000. Предстои да бъде подадена и информация за изгорелите пасища към ДФ „Земеделие”, защото по нормативна уредба хората, които ги стопанисват, трябва да бъдат наказани.

„Бяха засегнати десетки фермери, за които това са пасища. В момента правим списъци, изготвяме информацията, която ще бъде подадена в ДФ „Земеделие”, за да могат хората да бъдат обезщетени по реда, по който следва да го направим.  

В тази ситуация на форсмажорни обстоятелства и обявено бедствено положение те няма да бъдат наказани. Няма да оставим в беда хора и животни. Ще направим всичко, което е по нашите  възможности и сили”,  обясни областният управител на Хасково Стефка Здравкова.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?