Следвайте ни

Гняв срещу Бенатова във Фейсбук заради Мутафчийски

viber icon

Фенове на ген. Венцислав Мутафчийски подеха истинска война във Фейсбук срещу журналистката Мирослава Бенатова заради нейното интервю с шефа на Националния оперативен щаб. Изнервен от провокативните въпроси, генералът спря разговора, свали микрофона и си тръгна.

Преди това обаче изстреля стряскащата реплика: "Много хора ще измрат. Яко ще измрат!". Зрителите на предаването "Алтернатива" по TV1 чуха и видяха и гневните изблици на Мутафчийски, който не издържа на упоритите запитвания за пробойни в здравната система.

"Вие насъсквате и говорите небивалици по медиите. Абсолютно небивалици. Медиите, вие включително и с вашите сега упорити въпроси, които говорим за пробойни в системата. Системата, която реши всичките проблеми, които се явиха на базата на други неща! Говорите глупости, обезценявате толкова труд. Докато мрат моите колеги, вие се занимавате с глупости и с едно моливче ми изчислявате глупости", заяви разгневеният шеф на кризисния щаб.

Политологът Огнян Минчев, който е и преподавател по политически науки в Софийски университет „Свети Климент Охридски“, беше сред първите, които пуснаха коментар в социалните мрежи за завършилото със скандал интервю. Ето и мнението му:

Не е важно как и с какво М. Бенатова е преляла чашата на д-р Мутафчийски - дали само с въпросите "по допирателната" или и с други неща зад кадър. Аз напълно се поставям в позицията на този човек, който даде максимума от себе си - заедно със своите колеги - за да предостави възможността на легион безделни диванета да твърдят - вирус няма, от грип умират повече и други подобни идиотии...

Именно резултатите от работата на д-р Мутафчийски и колегите му, саможертвата на стотици - хиляди лекари и сестри дадоха на тия диванета статистиката, с която днес да приказват врели-некипели.

Неблагодарността е най-презряното качество на един човек и на един народ. Генерал Мутафчийски посече Бенатова: Докато моите колеги умират, вие се занимавате с глупости!

Д-р Мутафчийски и колегите му направиха невъзможно много в една институционална система като българската държава, която дава обичайно много пробойни. Те отстояха и реализираха всички основни цели на своята работа и наистина заслужиха искрена благодарност за това, че спасиха неизвестно колко много хора.

Какво получиха в отплата? Знаем какво. Няма да се посвеня да кажа - българска работа. Когато ти направят добро - кажи благодаря! Нещо повече - дори и да не мислиш, че ти правят добро (което в случая би било перверзна мисъл, за съжаление доста разпространена), отдай дължимото на хората, които са работили усърдно за теб. Поклони се пред паметта на хората, загинали заради теб! Българино, не бъди говедо! Дори говедото казва с поглед "Благодаря"!“

Писателката и журналистка Калина Паскалева също се включи в дискусията в нета, атакувайки бившата звезда на Нова телевизия Миролюба Бенатова, която известно време се подвизаваше като шофьорка на такси преди да започне да се изявява по TV1. 

Бенатова беше използвала кадри за покритие с цел замазване на положението, но не се получи. И това е видно дори за всеки начинаещ репортер, монтирал дори една обикновена анкета“, заяви на свой ред Калина Паскалева. Ето какво още сподели тя по темата (публикуваме думите й без редакторска намеса):

„ЯКО, ама ДРУГ ПЪТ Гледах „интервюто” на Миролюба Бенатова с ген. Мутафчийски, след гръмките заглавия от снощи в различни сайтове. Той си изпусна нервите, видно е. Да помислим защо се стигна до това, без да се ангажирам да го защитавам : 1. Интервюто беше манипулативно монтирано, думите на генерала скачаха, картинката също - не веднъж. На няколко пъти Мутафчийски беше много запален в думите си, но не се разбра защо - липсваше първата част от коментара му.

2. Бенатова задаваше въпроси, свързани със сигнали, които не обясни как и къде е получила.

3. Бенатова се държеше нагло, просташки и с типичния й арогантен маниер, демонстриран години наред - казвам го и с оглед на личния си контакт с нея преди години в Академията по разследващата журналистика на 168 часа. Тогава опита да ме унижи пред всички студенти, но дори младежите бяха потресени от поведението й.

4. Ако целта й е била да разбере дали се изискват PCR тестове при влизане в болница, можеше да отиде в четвъртък сутринта на редовния брифинг, който НОЩ дава и да попита. Провокацията й беше явна, безспорно.

5. Не стана ясно какво са си казали Бенатова и ген. Мутафчийски преди финала, в която докторът си изпуска нервите и това доведе до обидни коментари за работата му в социалните мрежи. С интерес бих гледала суровия материал на „интервюто”, защото при така излъченото видео остава убеждението, че Бенатова не е искала да извлече важна за обществото информация, а да злепостави ген. Мутафчийски. Беше използвала кадри за покритие с цел замазване на положението, но не се получи. И това е видно дори за всеки начинаещ репортер, монтирал дори една обикновена анкета“, написа Калина Паскалева.. 

Сред по-умерените в коментара си беше бизнесменът Божидар Божанов:

"Гледах интервюто на Бенатова с Мутафчийски. И четох разнопосочни коментари - Бенатова задавала тъпи въпроси, нормално било да се изнерви Мутафчийски, а също и, че Бенатова задавала точните въпроси, а Мутафчийски бил зле.

Няма да постановя присъда кой е лошият в това интервю, но то е много интересно.

Миролюба Бенатова задава въпросите си като към представител на властта - със съответната за това острота и зарадени с критичност. Понякога може би неоснователна, понякога основателна. Но необходима във всяко интервю с представител на властта.

Мутафчийски отговаряше в друга роля. Като експерт с кауза, за която не е спал в последнтие два месеца. В такава роля всеки критичен въпрос звучи като атака, като клевета дори. Като "вие нищо не свършихте". Въпросите не казваха това, но той така ги приемаше. И отговаряше лошо и емоционално (хем, "вие, журналистите", хем "това не зависи от мен, питайте министъра")

Именно защото въпросите бяха задавани към него в една роля, а той отговаряше в друга. Това разминаване беше неизбежно в конструкцията, в която експерт оглавява щаба. Щаб, който в извънредното положение, се възприемаше като правителство (макар да няма такива правомощия, но все пак състоящ се от много министри).

Мутафчийски можеше да избере трета роля, в която да отговаря - на анализатор. Да се откъсне от функцията си и да отговаря сухо и обобщаващо. Според мен това беше правилният подход за него. Защото не може да отговаря като представител на властта, а емоционалните отговори не го поставиха в добра светлина.

Не че това е толкова важна тема, но виждам, че пак се сформират лагери "осанна" и "разпни го", а това не води доникъде. Затова нека си обясним напрегнатото интервю с разминаването в очакванията и особената конструкция на щаба и да не "задраскваме" нито Бенатова, нито Мутафчийски.", завършва Божидар Божанов.

Самата Бенатова също реагира във Фейсбук на изсипалия се гняв срещу нея.

"Не съм позволявала на никого да ме обижда толкова концентрирано, да опитва да подменя смисъла на думите ми умишлено, да ми се кара и да нарича това, което казвам глупост. Но не отвърнах. Сега се опитват да подменят историята, приписвайки ми всичко, което направи той. Защо, бих се питала по друго време и на друго място. Сега знам отговора. И знам защо той от вратата ме посрещна с думите:"Ти, от таксито, къде си тръгнала да се връщаш?

Срещнахме се вчера (бел. р- сряда), в края на извънредното положение. Срещата беше извънредна, непланирана. Предния ден поисках от министерството на здравеопазването да ми съдействат за интервю с някого от щаба, по повод конкретен сигнал за искане на негативен ПСР тест срещу планов прием в болница. 

От МЗ ме препратиха към Министерския съвет. Оттам, през пресцентъра и по каналния ред, направих същото искане, следствие, на което няколко часа преди интервюто получих потвърждение. Нямаше как да питам само за конкретния случай. Факт е, че Мутафчийски прие да отговаря и на други въпроси. 

Как и дали отговори по същество, вече е друга тема. Благодаря за интереса към работата ми. На него му благодарих за търпението, въпреки че накрая си тръгна преди да сме приключили разговора официално", написа Бенатова.

Тя пък може да е доволна, че сътвори едно от най-гледаните предавания в иначе доста периферната телевизия TV1, където за последно работеше и загиналият в катастрофа Милен Цветков.

А ето и видеото от разговора между ген. Мутафчийски и Бенатова, предизвикал такъв голям интерес и коментари.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (41)

Annie Annie

Annie Annie

22.05.2020 | 02:09

Финансовата институция помага Попълнете пари за заем За всички нужди от парични заеми. Ние предлагаме парични заеми на физически лица и търговски организации при лихва от 3%. Ние предлагаме заеми до 800 000 000 евро. Свържете се с нас за повече информация. Имейл: [email protected] Whatsapp: +33 7 55 17 86 25 Благодаря

Отговори
0 0
бравооооо

бравооооо

16.05.2020 | 20:58

бенатова задаваше неудобни въпроси на генералчето и то си тръгна без време като напикано мушкато .харесвам я,че не и пука от щабчетата и разни глупости.

Отговори
1 13
И аз

И аз

16.05.2020 | 09:51

Генералът не беше ядосан, а досаден от една престъпна зловредна журналистка

Отговори
7 6
Иванич

Иванич

16.05.2020 | 09:02

Това е българина-един прави, десет седят от страни, и му намират кусури. А за журналистите да не говорим!

Отговори
21 3
doktor

doktor

16.05.2020 | 06:56

Генералът я сложи просто на място, а някои тук дори не са разбрали сарказма и иронията му.

Отговори
21 5
Мнение

Мнение

16.05.2020 | 02:17

Защо статията е озаглавена "гняв срещу Бенатова"? Според мен трябва да е гняв срещу Мутафчийски/ ха, ха, каква фамилия, явно бая муфти тоя човек/ само заради приказките му накрая в стил санитар в моргата, че яко щели да умират хора. Пък и накрая с обращението: Ще видиш.

Отговори
9 21
ИРА

ИРА

16.05.2020 | 00:19

ТАЗИ ПИОНКА БЕНАТОВА ОТКЪДЕ СЕ ПОЯВИ ,ОБЕЩАЛИ И СА НЕЩО

Отговори
23 11
Благодарна

Благодарна

15.05.2020 | 23:48

Тая Бенатова,преди да хвърля камъни,защо не погледне безмисления си живот,създала ли е ,направила ли е нещо ценно... Озлобена и завислива,нещастна

Отговори
25 16
Мари

Мари

16.05.2020 | 00:19

А ти да не би да си създала лекарство за алцхаймер. През цялото интервю Бенатова задаваше конкретни въпроси на които обаче не получи конкретни отговори.

Отговори
18 20
Благодарна

Благодарна

16.05.2020 | 01:43

Имам три деца,родители,грижа ме е за тях и не се правя на по-умна от умните по света,

Отговори
18 7
кадровик

кадровик

16.05.2020 | 06:44

На малко хора е известно, че Мутко преди 11 г. като подполковник, беше тестван за мисия и тогава един доктор (няма да му казваме имената) в Центъра по военна психология към ВМА, го освидетелства като условно психологично пригоден или 2-ра група. На ръба на нормалността и т.н. това са вече подробности. С натиск отгоре, Мутко отиде на мисия да се прави на велик. Но не забрави доктора. През 2016-2018 настъпиха щатни промени и цялата отмъстителност, която видяхме в интервюто, но умножена по 10, беше стоварена върху Центъра и той беше разбит, а доктора и колегите му - уволнени.

Отговори
7 12
психиатър

психиатър

16.05.2020 | 06:46

Плоденето като животни издава личностни проблеми.

Отговори
3 4
Калоян

Калоян

15.05.2020 | 23:44

Ако в България има пробойна не ми се мисли какви въпроси би задавала в страни с над 20 000 жертви. Невинни хора загинаха заради китайците, на тях трябва да се търси отговорност.

Отговори
18 9
Ноно

Ноно

27.05.2020 | 10:47

Защо пък да се търси отговорност от. Китай. Да не би да са го искали

Отговори
1 0
Анонимен

Анонимен

15.05.2020 | 23:28

САМО ЕДНО СЕ ВИЖДА -ГОЛЯМАТА ПРОБОЙНА В " ЖУРНАЛИСТИКАТА" В БЪЛГАРИЯ. СУЛЮ и ПУЛЮ СТАВА ЖУРНАЛИСТ И ИМА НАГЛОСТТА ДА МАНИПОЛИРА, НИСКО ОБРАЗОВАНИЯ БЪЛГАРИН, КАТО МУ СЕ ДАВА ЕФИР И МИКРОФОН.ТРЯБВА ДА ИМ СЕ ОТНЕМАТ ТЕЗИ ПРАВА И САНКЦИОНИРАТ. P.S.Не харесвам "бакшишите", хора които смятат че другите са им длъжници.

Отговори
28 12

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?