Следвайте ни

Глобяват "Напоителни системи" заради река Въча

viber icon

Стартирана е административно-наказателна процедура към "Напоителни системи" АД за неспазване изискванията на графика, който е разписал и утвърдил МОСВ, което е довело до екологична криза в река Въча и измирането на големи количества риба там. Това съобщи зам.-министърът на околната среда и водите Красимир Живков по време на спешно заседание на областния управител в Пловдив по повод проблема, цитиран от "Фокус".

След извършена проверка на Басейнова дирекция - Източно Беломорски район е било констатирано, че не е бил осигурен минимумът, който се изисква по график, утвърден от Министерството, за оводняването на терасата на реката. Санкциите за дружеството са минимум 10 000 лева, но най-вероятно тя няма да бъде минималната.

Според Каназирева казусът започва с плановия ремонт на ВЕЦ „Въча 1“, поради което работният режим на ВЕЦ „Кричим“ е намален на 18 часа, за да може да се осигурява водоснабдяване на населението на града. Проблемът са шестте часа през нощта, когато водните количества не се поддържат в нормативно установения екологичен минимум от 5 куб. м/сек. за нормалното водоподавене към град Кричим и село Устина, а 1,8 куб. м/сек.

Преди повече от 5 години от МОСВ са парафирали график, с който да бъдат обезпечени необходимите 5 куб. м/сек. и има задължителен характер за НЕК.

На спешната среща в Областна администрация - Пловдив страните се обединиха около решението за незабавното възстановяване на денонощната работа на ВЕЦ „Въча 1“, за да се влезе в предписания график от МОСВ и НЕК.

Областният управител на Пловдив Дани Каназирева посочи, че е наложително коритото на река Въча в Кричим да бъде променено, за да не се разпилява водният поток в цялата ѝ ширина от 65 - 70 метра. „За мен е важно на всяка цена да се търсят компенсиращи мерки. Профилиране на коритото на реката или изграждането на речни прагове за обезпечаване на водния стоеж при по-малки водни количества, необходим за екосистемите в района“, каза още Каназирева.

Според експертите на Областната управа е задължително още да се проведе инженерно и хидроложко проучване на коритото на река Въча в частта ѝ в град Кричим.

Зам.-министър Живков се ангажира със създаването на междуведомствена комисия, съвместно с Министерството на енергетиката относно възлагането на хидроморфоложкото проучване и да бъде гарантиран екологичния минимум. „Министерството на околната среда и водите гарантира, че съответното изменение на графика ще бъде съгласувано с Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури, за да бъде запазено биологичното разнообразие, както и постоянното обезпечаване на 5 куб. м/сек.", каза зам.-министър Живков.

Областният управител на Пловдив Дани Каназирева ще настоява за трайно решение на проблема за обезпечаване на необходимия воден отток и недопускане на екологични щети. Каназирева ще продължи диалога между заинтересованите институции, както и с организациите с нестопанска цел.

В петък кметът на Кричим Атанас Калчев излезе с призив към две министерства заради ситуацията с пресъхването на река Въча в района на Кричим и настоя виновникът за тази кризисна ситуация да бъде обявен публично и при среща поне на ниво заместник-министър, да се гарантира, че подобни инциденти няма да се случат занапред.

 

 

Източник: факти.бг

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?