Следвайте ни

Гледайте НА ЖИВО 49-ия конгрес на БСП

viber icon

Започна 49-тия Конгрес на БСП. На него ще се реши дали да се приеме подадената от Корнелия Нинова оставка като лидер на левицата. Освен това социалистите ще трябва да определят кога ще се проведе кампанията за пряк вътрешнопартиен избор на нов лидер на БСП.

От 780 делегати се регистрираха 661, което осигури необходимото мнозинство. "Обявявам заседанието за открито", заяви Нинова в началото на конгреса.

Деница Златева и Янаки Стоилов ръководят заседанието.

Златева заяви обяви, че Националният съвет на БСП е взел решение да предложи на делегатите днес да се промени уставът на БСП. Постъпило е предложение за пряк избор на лидер на партията.

Един от делегатите предложи Корнелия Нинова да оттегли оставката си, понеже такова било желанието на по-голямата част от местните структури на БСП. Партията нямала готовност да проведе пряк избор по нов правилник. Друг предложи да се даде възможност на Конгреса да избира пряко председател. Георги Свиленски предложи да не се включва точка за промяна на устава. Според него едни и същи хора са предложили включването и отпадането на тази тока. Част от старите членове на БСП се опитвали да наложат контрол на Нинова, но тя не се е поддала.

„Призовавам ви да не подкрепяте промените на устава сега, промените не са обсъждани със структурите. Това е конституцията на БСП“.

"Другарю Дъбов, понеже вие на първо място сте подписал това предложение, се обръщам към вас. Няма никой да се окопае, дори да има пряк избор - Пак ще има Национален съвет и конгрес", каза Свиленски и призова да не се губи време за гласуване на промяна на устава.

"Преди две години другаря Свиленски беше най-близкия човек до Миков, сега е от другата страна. Явно смяната на полюсите е нещо различно. Промяната в устава, в която съм се подписал, са предвидени и двата варианта за избор на лидер. Председателят не е избран от конгреса, а от партията, той е безотчетен, как ще го освободи цялата партия? Това означава, че ако лидера може да не се съобразява с органите. Затова ние предлагаме да се върне това, което е било от преди 30 години, не случайно партията не е избрала този вариант на избор. У нас го предложи една партия и това беше СДС и всички знаем как приключи тя", отговори Димитър Дъбов по повод прекия избор.

До лидерската криза се стигна след загубата на еврозиборите, когато Нинова се оттегли, за да се кандидатира отново за председател.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Да бе

16.06.2019 | 12:44

Гергов, Нинова, все капиталисти

Отговори
0 0

Батко

16.06.2019 | 12:27

Марица, много поздрави на Гергов, вашия спонсор!

Отговори
0 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?