Следвайте ни

Главният прокурор взе под надзор водната криза в Перник

viber icon

Прокуратурата е образувала две разследвания за водната криза в Перник, като и двете са взети на специален отчет от главния прокурор.

От държавното обвинение съобщиха, че разследването в спецпрокуратурата се води срещу длъжностни лица от общинската и областната администрация, за това, че в периода 2017 - ноември 2019 г. не са положили достатъчно грижи за водопреносната и водоснабдителната мрежа в общината и за стопанисването на водния ресурс в яз. Студена.

В хода на досъдебното производство следва да се изясни кога е бил достигнат критичният минимум на водата на яз. Студена, имало ли е и какви водни загуби в периода 2017 - 2019 г., дължащи се на амортизирани експлоатационни съоръжения, извършвани ли са метеорологични, хидрологични и воднобалансови оценки на язовира и ако да - кога. Ще се проверят разрешителните за водовземането и ползването на водите от яз. Студена, дали са пренасочвани водни ресурси към други населени места и промишлени потребители , както и дали е имало незаконосъобразно разходване.

Предмет на разследване са действия или бездействия на длъжностни лица във ВиК Перник, Община Перник, Областна администрация и Басейнова дирекция-Западнобеломорски басейн в Благоевград.

Отделно в окръжната прокуратурата в града се води досъдебно производство за действия или бездействия на длъжностни лица от ВиК Перник за безстопанственост.

В хода на разследването следва да се изяснят и евентуални данни за нарушаване на целостта на хидротехническо съоръжение от Паракарийския деривационен (воден) канал в местността Кокалов егрек, където е отклонявана вода за с. Ярлово.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?