Следвайте ни

Гласуват окончателно промените в бюджета

viber icon

Парламентът се събира днес за окончателното приемане на бюджетната актуализация. Разчетите в хазната се променят, за да може държавата да се справи с кризата в резултат на пандемията от коронавирус.

Новият вариант на финансовата рамка е изчислен при сценарий за свиване на икономиката с 3% и отваряне на дефицит от 3,5 млрд. лв. Държавата поема 60% от заплатите на работници в закъсалите фирми, като плаща и осигуровките върху цялата сума, реши вчера бюджетната комисия в НС, пише стандартнюз.

Кабинетът иска увеличаване на лимита на новия държавен дълг до 10 милиарда лева. Настоящият лимит на новия държавен дълг е 2 милиарда и 200 милиона лева, като управляващите искат максимална гъвкавост при търсенето на финансов ресурс. Част от сумата, която може да бъде поета след покачването на тавана до 10 млрд. лв., няма да бъде теглена на първо време. Друга част обаче е необходима за попълване на дефицита и за капитализацията на Българската банка за развитие. Бюджетната комисия рещи вчера да увеличи и обема на глобалната облигационна програма, който в момента е осем милиарда евро.

"5 милиона и 144 милиона са изтеглени, изразходвани. До 8 милиарда остават 2 милиарда 856 милиона евро. Да бъдат увеличени с още 2 милиарда, т.е. да имаме лимит по тази програма 4 милиарда 856 милиона евро.", каза председателката Менда Стоянова.

Това не означава, че ще бъде използван целият лимит тази година, а се предоставя гъвкавост на кабинета, уточни тя, след като оттегли предложението си в актуализацията да бъде заложена и възможност за финансиране през Международния валутен фонд.

Това стана по настояване на финансовия министър Владислав Горанов, който е убеден, че е твърде рано за подобен дебат, а и страната ни има достатъчно гъвкавост за работа с международни финансови институции.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Лина

06.04.2020 | 08:34

Държавата не плаща осигуровки върху цялата сума,а само тези,които са за сметка на работодателя.Не давайте грешна информация.

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?