Следвайте ни

Гласуваме поне минута и половина, ако изборите са 2 в 1

viber icon

Ако избирателят е гласувал на парламентарни избори за една минута, на избори 2 в 1 ще му е необходима минута и половина. Това каза председателят на ЦИК Камелия Нейкова пред журналисти в парламента след Председателски съвет на Народното събрание. 

"В Изборния кодекс са уредени част от въпросите, свързани с провеждане на избори за президент и вицепрезидент едновременно с парламентарни избори. Първо трябва да сме наясно, че за първи път би имало такава комбинация от избори, но ние не бива да предпоставяме, че те ще бъдат точно така. Все пак трябва да има отделни избирателни списъци, избирателят трябва да бъде намерен в единия списък, после в другия. Именно това ще увеличи технологичното време. От друга страна, ако изборите са в последователни дати, това си има други негативи. Процесът ще се оскъпи", каза още Камелия Нейкова. Тя отчете, че всичко това са въпроси, които ще решат Народното събрание и президентът.

"Изборната администрация, независимо какво ще реши парламентът, трябва да се справи. Разбира се, всеки един начин има своите затруднения. Дали ще се отвори Изборният кодекс и ще се върнат хартиените бюлетини, това не мога да кажа", каза още тя.

Нейкова подчерта, че неразрешими проблеми с техническото обезпечаване на изборите няма. 

"На Председателски съвет бяха обсъдени възможностите, ако се провеждат президентски с парламентарни избори едновременно, ако изборите са един след друг, как ще бъде извършено логистичното и техническото обезпечаване на избирателните секции с машини. Ако изборите са две в едно - може би ще е необходим допълнителен брой машини, защото така или иначе технологичното време за гласуване, ще се увеличи, защото имаме повече от един избор. Ако изборите са на различни дати, просто ще участваме на избори няколко поредни недели, което си има други недостатъци. Така или иначе неразрешими проблеми няма", каза още Камелия Нейкова.

Тя поясни, че ЦИК ще проведе среща с всички дъжавни институции, които имат отношение към организацията и произвеждането на избори. "По отношение на това, което ме питахте за софтуера - в ЦИК има съставени протоколи, че по отношение на софтуера, който е трябвало да бъде предаден на ЦИК в пълен комплект така, че държавата да може да го модифицира за всички видове избори, които са предвидени в Изборния кодекс, включително, когато се наложи да се произвеждат едновременно повече от един вид избори, трябва да може да го прави самостоятелно. Към момента ЦИК не разполага с пълния комплект софтуер", каза още Камелия Нейкова.

Тя уточни, че стойността на машините, които са били предмет на първоначалния договор, е изплатена на "Сиела". "Спорът, който имаме с тях, е въпрос на време да бъде решен", допълни Нейкова.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?