Следвайте ни

Гласуваме на 11 юли от плажа? ЦИК пита дали може адресът ни да е в хотела

viber icon

Дилемата дали да отидем на море или да откажем ваканцията заради парламентарните избори на 11 юли може и да отпадне.

Централната избирателна комисия ще изпрати писмо до служебния регионален министър Виолета Комитова, с което иска разяснение може ли българи, които в изборния ден ще са на почивка у нас, да си направят адресна регистрация в хотела, в който са отседнали, за да могат да упражнят правото си на глас. Това реши на днешното си заседание ЦИК.

Писмото се изпраща заради постъпилите в ЦИК много запитвания от български граждани, които в изборния ден ще са на почивка. Те искат да знаят как могат да упражнят правото си на глас в курорта, в който се намират. В писмото до Комитова ЦИК пита дали такива избиратели могат да се регистрират като посочат за настоящ адрес хотел, мотел или друго място за настаняване, в което се намират, по чл. 99 от Закона за гражданската регистрация.

В случай, че това е възможно, ЦИК иска да знае какви документи трябва да представят избирателите и дали заявлението за настоящ адрес може да бъде подадено до съответната община по електронен път, без да се изисква квалифициран електронен подпис.

Сред куриозите на предишните избори на 4 април беше искането да се отвори секция за гласуване в Занзбирар, защото островът се оказа предпочитана дестинация на много българи точно по това време.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Вал

Вал

25.05.2021 | 13:54

Искам точно и ясно да се уточни как ще гласувам в чужбина.

Отговори
3 7
Преял

Преял

25.05.2021 | 14:20

Други изисквания някакви да имаш? Примерно да ти сготвят мусака или да ти направят баница в изборната секция. Избори има един път на 4 години(сега заради простотията и алчността на една шепа новоизлюпени пишман депутати малко по-често де), та в тоя ред на мисли , като знаете кога са изборите направете така, че да гласувате където ви е мястото. На някой си щяла да му се развали почивката, друг бил на гости в чужбина, трети точно в тоя ден го присърбял левия та.ак и отишъл да го почеше със смядовска коприва та нямало да си е у тях. Който иска да гласува да се съобрази малко с изборния ден, който се знае от месеци преди това(дори в сегашния случай пак имахте 2 месеца и отгоре). Вместо обаче да използва времето и ресурса си да организира честни избори ЦИК се занимава с глупости.

Отговори
7 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?