Следвайте ни

Гласуваме изцяло с машини, ще има и видеонаблюдение

viber icon

Видеонаблюдение в изборния процес ще има. ЦИК ще определя условията и реда, по който това да става. Техническото обезпечение ще бъде осигурено от Министерския съвет. Няма ограничение за броя избирателни секции в чужбина. Това решиха депутатите от правната комисия с приемането на второ четене на промените в Изборния кодекс.

Беше решено, че 100% машинно гласуване ще има вече на изборите.  Машинен вот ще има в 9398 секции в страната.

По изключение хартиени бюлетини ще има в секции с по-малко от 300 избиратели, при гласуване с подвижна избирателна кутия, в избирателни секции в лечебни заведения, домове за стари хора и други специализирани институции за предоставяне на социални услуги, в избирателни секции на плавателни съдове под българско знаме. Вот с хартиени бюлетини ще е позволен и при непреодолими външни обстоятелства. Затова във всяка секция ще има отпечатани и хартиени бюлетини до 50% от броя на избирателите там.

При вота в чужбина машини ще има за секциите с над 300 подадени заявления за гласуване. Става въпрос за 245 секции в чужбина, които обаче се очаква да нараснат докъм 700, след като отпадната ограниченията за образуване на секции в страните извън ЕС.

73% от хората са избрали да гласуват с хартиена бюлетина, трябва да се вземе предвид и тяхното желание, възпротиви се Николина Ангелкова от ГЕРБ. Тя настоя да има преброяване на отрязъците от машината.

Още 1500 машини могат да бъдат доставени за средата на юли. За октомври – още колкото е необходимо, за да са достатъчно, заяви шефът на „Сиела Норма“ Веселин Тодоров. Той обясни, че плащането на доставените машини е предвидено за края на май – началото на юни. И допълни, че се справят добре във Филипините, където машинното гласуване е на 7100 острова, както и в Ливан, където имало голяма емигрантска общност.

Приема се машинно гласуване, без да има и.възможност за такова, след като стана ясно, че няма възможност да бъдат осигурени машини за всички секции, коментира Радомир Чолаков от ГЕРБ. Той обясни, че депутатите от ГЕРБ-СДС не гласуват, защото се разиграва юридически фарс. Не е възможно в закона да бъдат записани неща, които не могат да бъдат изпълнени и се залагат големи мини пред избирателния процес, предупреди Чолаков.

 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Минев

Минев

28.04.2021 | 13:50

За гласуването 1. Интернет системата. Отдавна е направено 2. Машините.......3. Баба иванка ако иска да гласува да и се даде хартийката. Никакви видеосистеми. Това са пълни глупости. Едни излишни пари, които ще отидат в нечии джобове. В този парламент май неграмотността е на висота

Отговори
0 0
До Нострадамус

До Нострадамус

27.04.2021 | 22:49

Тиквите газ пикаят.. много им е тъжно че техните неуки избиратели мангалите ще играят като на ротативка.. бий черна,не червена,не черна..удряй здраво пък кво излезе..

Отговори
1 0
НОСТРАДАМУС

НОСТРАДАМУС

27.04.2021 | 21:33

Един малко по-пекан хакер и ............край на изборите.Хората пробиха защитите на една камара банки,на НАСА,на Пентагона,та няма да видят сметката на някакви си избори.Ще си ги манипулират така,както си искат.

Отговори
1 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?