Следвайте ни

Глад за кадри! Наши ресторанти с персонал от Киргизстан, Украйна и Молдова

viber icon

Собственици на ресторанти в Русе ще наемат готвачи, сладкари, помощник-сервитьори и миячи от Украйна, Молдова и Киргизстан.

Причината е липсата на работна ръка в крайдунавския град. Това съобщиха за БТА председателят на Съюза на хотелиерите и ресторантьорите в Русе Красимир Иванчев и Теодор Георгиев - съосновател и член на съюза.

Шестима русенски ресторантьори вече са подали заявки към лицензирана фирма за подбор и изпращане на персонал от страни извън Европейския съюз в България.

"Заявката е за общо над 30 служители", обясни Иванчев, който е и собственик на ресторант.

 Служителите трябва да са в Русе до месец - месец и половина. Те ще бъдат на договор за срок от девет месеца.

Теодор Георгиев, който има ресторант и две кафенета в крайдунавския град обясни, че има нужда от двама чуждестранни готвачи. На работниците ще им бъде осигурено медицинско обслужване, храна и квартира.

"Има голям недостиг на персонал в Русе - особено на готвачи и сервитьори. След т.нар. локдаун много от готвачите смениха професията, защото нямат сигурност. Заработиха в заводи за по-ниска заплата, докато в ресторантьорския бизнес средното възнаграждение е между 1300 и 1500 лева. Друга част от готвачите се насочиха към морските курорти за повече пари, а някои - на круизни кораби", обясни Георгиев.

По думите му в Русе останали много малко готвачи, които искали заплата от по 2000 лева.

"Няма как да им плащаме подобно възнаграждение в град като Русе. Чуждестранните служители ще са с по-ниски заплати. Отделно ще сме сигурни, че поне девет месеца ще работят при нас и ще са коректни. Проблем ще бъде езиковата бариера, но ще се справим", обясни Георгиев.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Цъкльо

Цъкльо

01.07.2021 | 08:22

Готвач искал 1000 евро заплата и тя била много.... да се смееш ли да плачеш ли. Сега като дойдат украинците и направо ще цъфнете.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?