Следвайте ни

Гл. комисар Николов: Локализирани са 187 пожара за денонощие, не палете стърнищата 

viber icon

187 пожара са възникнали през изминалото денонощие и всички са локализирани. Продължават действията на екипите по два от тях – при село Петрово, община Сандански, и Свирачи в Хасковско. 

Към полунощ ситуацията е овладяна и днес започва решителна намеса на пожарникари и доброволци.

В Свирачи огънят е обхванал около 400-500 дка широколистна гора – трудна, пресечена местност, с много дерета. Към момента няма опасност за къщите в района. Така обобщи ситуацията от изминалото денонощие директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов. Той уточни, че на 222 места в страната на оперативно дежурство са около 1500 пожарникари, готови да се намесят незабавно. Плановете позволяват в рамките на половин час да бъдат събрани още толкова.

Подкрепа пожарникарите получават и от горски служители, и от Българската армия, които заедно с доброволците се включват при всички по-големи пожари. 75 доброволни отряда разполагат с техника и екипировка, преминали са всички курсове и могат самостоятелно да извършват действия.

Директорът на ГДПБЗН обърна внимание, че предстои изключително тежък ден с ниска влажност и изключително високи температури при относително силен вятър, особено в западната част на страната. В този смисъл той повтори и апела на министър-председателя Стефан Янев: Никакво унищожаване на тревни отпадъци с огън и палене на стърнища! 

Главен комисар Николов призова и за максимално ограничаване на почистването на земеделски земи с механизация, тъй като предизвикана искра може за минути да превърне цяло поле или гора в пламъци. Областните администрации следва да съберат Съветите за намаляване на риска от бедствия с оглед уточняване на непосредствените задачи, подобряване на организацията и предупреждаване на хората.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?