Следвайте ни

Гешев сравни заловените шпиони с Петорката от Кеймбридж

viber icon

Подслушваните споделяли и информация за "човек, укриващ се в О.А.Е."

"Никой не обича предателите. Тези хора продадоха страната си за стотинки". Това заяви за БНТ главният прокурор Иван Гешев относно разбитата шпионска група в София.

"Поинтересувах се от запознати източници. В исторически план не е наличен такъв случай след 9 септември 1944 г. В Европа и ЕС единственият, с който може да се правят аналогии, е Петорката от Кеймбридж", заяви Гешев.

А коя е Петорката от Кеймбридж, вижте по-долу.

"Тези аналогии могат да не са толкова сериозни, понеже там става дума за служители от сигурността, които десетки години са развивали такава дейност. Трима от тях са избягали в Съюза. При нас за щастие никой не успя да избяга, не че не са направили опит", каза още той.

"Гордея се с това, което направиха българските служби за сигурност и прокуратура в последните няколко месеца. Отделно българските служби показаха, че са възстановили оперативния си потенциал, който бе съсипан след 89-та", добави Гешев.

"Става дума за дело, свързано с чувствителна информация, касаеща сигурността не само на България, но и на НАТО, ЕС и САЩ. Взети са всякакви мерки за ограничаване на проблеми, свързани със сигурността", увери главният прокурор.

"Прокуратурата процедира последните 3-4 г. така - по всеки случай сме открити, за да информираме максимално пълно българските граждани в обема, който законът разрешава. Българските гражданите имат право да знаят максимално позволения обем от информация, за да си изградят една или друга гледна точка", заяви Гешев.

Той уточни, че се е споделяла информация за всякакви случаи, както и около "човек, укриващ се в О.А.Е." и добави: "Трябваше да се види колко е грозно това, което правят всички тези хора". 

"Петорката от Кеймбридж" - петимата елитни студенти, смятали британската демокрация за умираща, Хитлерова Германия за световна заплаха, а Сталинова Русия за спасение на света, подготвят Студената война, още преди да е започнала Втората световна. Именно чрез тях съветското разузнаване си осигурява огромно количество секретна информация от специалните служби на Великобритания и САЩ. Някои от петимата приключват кариерата си като преподаватели по английски език в Москва, покрай което чак до 90-те години на миналия век агентите на КГБ, които никога не са стъпвали във Великобритания, били разпознавани по тяхното безупречно оксфордско и кеймбриджко произношение.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (6)

Luuud

Luuud

20.03.2021 | 11:34

Куха гола нагла кратуна

Отговори
7 1
Само на Господ ли да разчитаме

Само на Господ ли да разчитаме

20.03.2021 | 11:12

Явно на Господ не можем да разчитаме Явно е зает с други Нему дела Ние трябва да започнем да прибираме Гейшевци и едни други хайвани докато те тотално не са ни съсипали живота

Отговори
10 1
БАЙ КУРТИ

БАЙ КУРТИ

20.03.2021 | 10:12

Този ми падна в очите . Вика се ИНТЕЛИГЕНТНО ПРОСТ . 5 Мата от КЕМБРИДЖ са имали какво да шпионират , но тук освен да кажат къде са 2 та самолета едва ли има друго какво да се шпионира

Отговори
13 1
Сик

Сик

20.03.2021 | 10:00

Абе нещастник, кой ще тръгне да шпионира армия с 1 самолет и то руски ? подавай си оставката и да те няма.

Отговори
13 1
Ако онзи Гешев

Ако онзи Гешев

20.03.2021 | 09:55

беше жив,този нямаше да се прави на всесилен. Истинските шпиони са в политиката,рови там прокуроре. Пълно е с турски агенти.

Отговори
12 1
Кирилова

Кирилова

20.03.2021 | 09:53

О, Господи, прибери си вересиите!

Отговори
10 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?